U Mostaru predstavljena knjiga ‘Nisam zavijao s vukovima’ Tomislava Jakića – Knjiga kao pledoaje za detuđmanizaciju vremena

Nikola Vučić
Autor/ica 18.6.2014. u 17:00

Izdvajamo

  • Tomislav Jakić je vrsni novinar, ali bez obzira na svoju žurnalističku moć doživio je da ostane bez posla. To je pitanje obračuna jednog društvenog sustava koji je uspostavila profašistička vlast u Hrvatskoj i koja je odlučila da se obračuna sa svojim neistomišljenicima. Ona nije birala da li su među neistomišljenicima komunisti, socijalisti, liberali ili bilo koja druga politička grupacija: ako nisi s nama, ti si protiv nas.

Povezani članci

U Mostaru predstavljena knjiga ‘Nisam zavijao s vukovima’ Tomislava Jakića – Knjiga kao pledoaje za detuđmanizaciju vremena

Foto: Š.G.

Knjiga ‘Nisam zavijao s vukovima’ autora Tomislava Jakića, uglednog televizijskog novinara i savjetnika bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, drugo je dopunjeno izdanje koje je objavila nevladina organizacija Gariwo, u kojoj donosi ‘sliku vremena’ druge polovice 20. stoljeća i prvog desetljeća ovog stoljeća, predstavljena je jučer u dvorani MC Pavarotti u Mostaru, u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i NVO ‘Gariwo’.

Piše: Nikola Vučić

tomislav jakic

Tomislav Jakić, autor knjige

O knjizi su na mostarskoj promociji govorili Amer TikvešaGradimir Gojer i Zlatko Serdarević, a moderatorica večeri bila je dr. Svetlana Broz, direktorica NVO ‘Garivo’, koja je ujedno i najzaslužnija osoba za tiskanje ovog II. dopunjenog izdanja Jakićeve knjige, čiji je prvotni izdavač iz 2010. godine bila Izdavačka kuća ‘Plejada’ iz Zagreba.

pj4
Svetlana Broz, direktorica NVO Gariwo

Svetlana Broz na samom početku promocije, pozdravivši prisutne u dvorani MC Pavarotti, govorila je o zagarantiranom uspjehu ove knjige i njezinoj sadržajnoj vrijednosti te u tom kontekstu parafrazirala nekadašnju zvijezdu Jutarnjeg programa Radio Sarajeva i velikog pjesnika – Velimira Velju Miloševića:

»Veliki pjesnik Veljo Milošević, ove godine će biti deset godina otkako ga nema s nama, davno mi je rekao: ‘Znaš, sve će se objavljene knjige jednoga dana naći na jednom ogromnom stolu i bit će veliki zemljotres, koji će žestoko prodrmati te knjige; a samo mali broj njih ostat će na tom stolu.’ Ja sam posve sigurna da će ova knjiga Tomislava Jakića tada čvrsto ostati na stolu.«

pj9

Zlatko Serdarević, novinar

O knjizi Tomislava Jakića govorio je i mostarski novinar Zlatko Serdarević, koji je kazao kako se ovo djelo bazira na na analizi ponašanja ljudi u određenom vremenu, s tim da on potpuno secira vrijeme, društvene odnose i sl., ali konačno i razotkriva suštinu turbulentnih vremena u kojima pojedinci pokazuju svoje pravo lice. Serdarević je dodao kako knjiga ‘Nisam zavijao s vukovima’ ima izuzetan kritički stav prema nacionalizmu koji je kroz vrijeme i povijest na ovdašnjim prostorima doživljavao svoje uspone:

»U amplitudama nacionalizma, koji se počinje probuđivati i nagovještavati godinama Drugog svjetskog rata te tako postaje konstanta na ovim prostorima (istina, u specifičnom ritmu koji je uvijek kulminirao u promjeni društvenih sistema), čovječnost počinje nestajati, ali ne u potpunosti: Jakić upozorava da uvijek postoje snažne ličnosti koje brane uvjerenje i ostaju dosljedni svom pravcu. Važno je spomenuti kako autor knjige navodi da se u pozadini nacionalizma krije kapital kao generator svih opskurnih dešavanja kakve pamtimo iz perioda Prvog svj. rata, zatim Drugog svj. rata te u konačnici nakon ‘demokratskih’ izbora i rata iz 90-ih godina.«

U recenziji knjige, profesor književnosti Amer Tikveša piše kako je u knjizi posebno zanimljiva autobiografska komponenta i to ona koja se odnosi na autorovo profesionalno bavljenje novinarstvom i politikom. Naime, Jakić je radio na Televiziji Zagreb od 1966. do 1992. a od 2001. do 2010., s prekidom od otprilike godinu dana, kao savjetnik za vanjsku politiku tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Tikveša upravo napominje da su ti periodi najzastupljeniji u ovoj knjizi i kako se dovoljno na njih samo osvrnuti da bi se dokazalo da je autorova želja ispunjena, jer, kako Jakić u predgovoru kaže, knjiga je ‘napisana s isključivom željom da se sačuvaju ne samo uspomene (one najmanje), nego činjenice o jednome vremenu i ljudima tog vremena. Sve to zato što se upravo o tome vremenu, a ono seže od dana Drugog svjetskog rata pa do ovih današnjih, sustavno i bezobzirno laže’.

pj6

Amer Tikveša, profesor književnosti

»Knjiga je značajna gledano i iz ugla afirmacije građanske hrabrosti jer nije slučajno što je izdavač NVO Gariwo koji se afirmacijom građanske hrabrosti bavi još od 2001. godine. Radi se o tome da je Jakić građanski odgovorna i hrabra osoba te njegov primjer može poslužiti svima onima koji traže odgovor na pitanje kako izbjeći logiku čopora. Sistem ga je otpisao, a on je ipak uspio da djeluje kroz takav sistem u skladu s općeljudskim vrijednostima, i to sa njegovog vrha, u saradnji sa predsjednikom Republike«, dodao je recenzent Amer Tiveša. 

Kanjigu Tomislava Jakića u Mostaru je predstavljao i ugledni bosanskohercegovački kazališni redatelj Gradimir Gojer, autor nedavno predstavljene knjige ‘Gospar – Danonoćja Đele Jusića’, a o knjizi ‘Nisam zavijao s vukovima’ kaže kako je prvenstveno usmjerena na demontažu laži i demontažu jednog sustava koji je emanirao laž:

»Ova veličanstvena Jakićeva knjiga sva je usmjerena na demontažu laži. Ona je sva usmjerena na demontažu jednog sustava koji je emanirao laž, a to je sustav koji je napravio Franjo Tuđman u Hrvatskoj. Osobno smatram da je ovo veliki pledoaje za detuđmanizaciju našeg vremena i dijelova našega prostora.« 

pj2

Gradimir Gojer, redatelj i književnik

JEZIK AUTENTIČNOG STVARAOCA

Gojer je kazao kako je autor knjigu napisao vrlo otvoreno; jezikom koji nije ni hrvatski, a ni srpskohvrtatski, već jezikom autentičnog stvaraoca koji ne potpada ni pod koje utjecaje: »Upravo kao što on u društvenom smislu neće da paktira ni s kim, nego ima svoj osobni stav i ostaje dosljedan; ostaje u koloni onih koji su nepognutih leđa, a danas živimo u vremenu pognutih leđa i to treba priznati. Živimo u vremenu u kojem velika većina želi i hoće da zavija s vukovima. Kojima je to svakodnevica. Dakle, živimo u vremenu laži i ta laž se prije svega osjeća u medijskim istupima i u medijskom prostoru uopće. Zato ja smatram da je ova knjiga iznimno značajna, prije svega za BiH.«

»Tomislav Jakić je vrsni novinar, ali bez obzira na svoju žurnalističku moć doživio je da ostane bez posla. To je pitanje obračuna jednog društvenog sustava koji je uspostavila profašistička vlast u Hrvatskoj i koja je odlučila da se obračuna sa svojim neistomišljenicima. Ona nije birala da li su među neistomišljenicima komunisti, socijalisti, liberali ili bilo koja druga politička grupacija: ako nisi s nama, ti si protiv nas. U toj logici ova knjiga dobiva na posebnom značaju. Knjiga, ipak, eminentno govori o politici. Na našim prostorima danas imate situaciju apsolutno dvoličnog morala, koji zahvata, ne samo medijski prostor (koji je apsolutno manipuliran), nego i naše obitelji koje se počinju razarati jer politički diskurs pojedinih članova obitelji nije suglasan onim drugim članovima obitelji. Ušao je đavo nacionalizma u ono što se zove ‘naš svakodnevni život’«, dodao je bh. kazališni redatelj Gradimir Gojer na sinoćnjoj promociji knjige ‘Nisam zavijao s vukovima’. 

s

MC Pavarotti, Mostar

Nikola Vučić
Autor/ica 18.6.2014. u 17:00