U Mostaru predstavljen roman ‘Nestali u stoljeću’ Ivana Lovrenovića

Nikola Vučić
Autor/ica 1.5.2014. u 08:10

U Mostaru predstavljen roman ‘Nestali u stoljeću’ Ivana Lovrenovića

Foto: Š. G.

Piše: Nikola Vučić, Tačno.net

“Nestali u stoljeću” naziv je novog romana književnika i publiciste Ivana Lovrenovića koji je predstavljen sinoć pred mostarskom publikom u ispunjenoj velikoj dvorani MC Pavarotti u Mostaru u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net.

Autor romana Ivan Lovrenović, na samom početku svog obraćanja zahvalio se velikom broju prisutnih te kazao kako je za njega, koji nije vičan takvim susretima, ovo veliko iznenađenje i radost, no istodobno pozitivna nelagoda jer kako kaže “za pisca bi najbolje bilo da ovakve događaje promatra negdje odozgo, iz neke skrivene pozicije”.

“Moja radost je utoliko veća što osim Envera Kazaza, s kojim se družim od jednog dramatičnog susreta u ratu 1993. godine, vidim i čujem ove mlade ljude koji su govorili o knjizi te potvrdili to da su se ovdje pojavili ljudi koji izuzetno dobro i suptilno razumijevaju književnost, istoriju i društvo uopće. To je nešto najbolje što se kod nas događa”, kazao je Lovrenović te dodao kako dajući ovaj svoj rukopis u javnost nije ništa očekivao, nego je on naprosto morao biti završen.

Osim autora, o romanu su govorili Almin Kaplan, Elvedin Nezirović, Adnan Žetica, Enver Kazaz te moderator promocije Amer Bahtijar koji je kazao kako smo dobili jedno dragocjeno djelo koje će zasigurno obilježiti našu književnost.

Prof. dr. sc. Enver Kazaz, rekao je kako je riječ o najsloženijoj romaneskonoj kompoziciji ostvarenoj na centralnom južnoslavenskom jeziku te dodao kako će čitatelji, osim zanimljivosti, u romanu dobiti i uzbuđenost pričama jer djelo stalno lebdi u neku vrstu veličanstvene narativne filozofije.

“Postoji jedna definicija Vladimira Bitija da je roman dijete polikontekstualnog svijeta, dijete Gutembergove galaksije. Zbog toga nikada nije imao čvrsta žanrovska određenja i ta je definicija prerasla u ono što se naziva poližanrovski roman. Dakle, roman u sebe može progutati vrlo različite vrste teksta, pisma. U romanu imate i esej, i žurnalistički zapis, i neke vrste reportaže, moguće je čak i putopis, a onda priču. Više ne postoje romani koji pričaju priče. Taj poližanrovski roman temeljno je određenje »Nestalih u stoljeću«”, kazao je prof. dr. sc. Enver Kazaz.

        Adnan Žetica, Elvedin Nezirović, Almin Kaplan, Ivan Lovrenović, Enver Kazaz i Amer Bahtijar

Nestali u stoljeću knjiga je pred kojom valja zastati i treba je se ozbiljno uhvatiti jer kao rijetko koja precizno i bolno jasno pripovijeda o teretima što ih teglimo kroz život. Počevši od osobne povijesti, od svoje obitelji i užega familijarnoga zavičaja, Lovrenović plete mrežu kojom obuhvaća cijelu jednu zemlju i čitav kontinent, stvarajući sveobuhvatnu sliku koja seže u prošlost, opisuje sadašnjost i ocrtava budućnost.

I sasvim je svejedno pripovijeda li Lovrenović o bosanskim franjevcima, o Bosni Srebrnoj, o nedavnom ratu, ili pak onome u čijem je vrtlogu nestao i njegov otac, govori li o velikim povijesnim događanjima ili o malim ljudskim sudbinama, jer sve što je napisao i pribilježio sklapa se u veličanstvenu građevinu u kojoj se svaki dio, makar bio i najmanji dnevnički fragment, savršeno nadopunjuje s drugima ocrtavajući veliku priču. Ivan Lovrenović nevjerojatno jasno pokazuje da je literatura sudbina i da je pisanjem moguće rekonstruirati svijet i svjetove, jer stvarnost i izmišljaj jedno su te isto kada ih stvara veliki autor. Nestali u stoljeću istinski su književni dragulj velikog majstora jezika koji ne zapisuje, već iznova stvara.

Nikola Vučić
Autor/ica 1.5.2014. u 08:10