U Kragujevcu promovirana knjiga „Nisam zavijao s vukovima“ Tomislava Jakića

tačno.net
Autor/ica 7.6.2014. u 10:42

Izdvajamo

  • „Moja ambicija je bila da napišem nešto što je subjektivni, a u isto vrijeme maksimalno objektivni doživljaj jednog vremena. Pisao sam u prvom licu, nisam nikada imao pretenziju da pišem historijsku knjigu. Ja nisam historičar, nisam znanstvenik, prema tome ja sam mogao pisati samo hroniku jednog vremena baziranu na mojim životnim iskustvima.“

Povezani članci

U Kragujevcu promovirana knjiga „Nisam zavijao s vukovima“ Tomislava Jakića

NVO Gariwo – most saradnje između Sarajeva i Kragujevca

4. juna u Kragujevcu je održana promocija knjige „Nisam zavijao s vukovima“ autora Tomislava Jakića. Radi se o njenom drugom dopunjenom izdanju čiji je izdavač NVO GARIWO.

Knjiga je svojevrsna autobiografija. Međutim, autorova ličnost je tu prisutna ne da bi se o njoj govorilo, već da bi se govorilo o vremenu koje možemo kroz nju vidjeti. Najzastupljenija su dva perioda novije hrvatske povijesti: period Hrvatske u sastavu SFRJ i period od njenog osamostaljenja. Autor o ta dva perioda govori kroz svoj rad na Televiziji Zagreb i kroz rad na poziciji savjetnika za vanjsku politiku Stjepana Mesića. Interesantan podatak je da je autor bez većih radio kao televizijski novinar koji se bavio vanjskom politikom u periodu socijalizma, a s dolaskom nezavisnosti Hrvatske on ostaje bez posla jer nije pristao da bude apologet hrvatskog nacionalizma.

Promocija knjige održana je kao vid saradnje između Općine Stari Grad, na inicijativu njenog vijećnika Gradimira Gojera, i Grada Kragujevca.

Predsjednik Skupštine Grada Kragujevca i jedan od promotora knjige Saša Milenić rekao je da je ova promocija u potpunosti na liniji obaveza koje Grad Kragujevac ima s obzirom na titulu koju su mu dodijelili Ujedinjeni narodi, a to je Grad vijesnik mira.

Gradimir Gojer je rekao da „ova knjiga nije odslik jednog vremena, ona je oštro suprotstavljena tom vremenu i ona hoće mijenjati logiku tog vremena“.

Sam autor je rekao: „Moja ambicija je bila da napišem nešto što je subjektivni, a u isto vrijeme maksimalno objektivni doživljaj jednog vremena. Pisao sam u prvom licu, nisam nikada imao pretenziju da pišem historijsku knjigu. Ja nisam historičar, nisam znanstvenik, prema tome ja sam mogao pisati samo hroniku jednog vremena baziranu na mojim životnim iskustvima.“

Ispred izdavača knjigu je predstavila Svetlana Broz, direktorica NVO GARIWO rekavši: „Radi se o knjizi istine o vremenu zla koje nas je sve obeležilo.“

O knjizi su još govorili književnik Vidosav Stevanović i novinar Amer Tikveša.

Stevanović je rekao: „Ovo je knjiga koju je pisao čovek u Hrvatskoj, izdana je u Bosni a promoviše se i u Srbiji i pomalo podseća na vreme kad se to moglo. To je značajna činjenica jer pokazuje mogućnost saradnje. Ja mislim da je kulturna saradnja jedina moguća između tih novih država.“

Tikveša je rekao da je ključna riječ ove knjige laž jer je to ono zahvaljujući čemu je ova knjiga nastala i protiv čega se bori: „to je ona laž koju zovemo historijski revizionizam“.

Moderator na promociji bio je Miroslav Miletić.

Knjiga je izdana zahvaljujući Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

tačno.net
Autor/ica 7.6.2014. u 10:42