U Collegium artisticum stiže izložba «Tradition-Reversal»

tačno.net
Autor/ica 21.2.2014. u 09:48

U Collegium artisticum stiže izložba «Tradition-Reversal»

Collegium artisticum, 25. 02. 2014. – 25. 03. 2014.

Opening: Utorak/Thuesday, February 25, 2014. at 7 p.m.

U sklopu XXX Internacionalnog festivala Sarajevska zima u Sarajevo stiže izložba «Tradition-Reversal» koju organizuje Muzej savremene umjetnosti Solun (Grčka) i koja je nedavno predstavljena na 4. Bijenalu savremene umjetnosti u Solunu.

Umjetnici/ce: Nikos Alexiou, Stephen Antonakos, Filippo Berta, Lizzie Calligas, Vlassis Caniaris, Nikos Charalambidis, Lydia Dambassina, Christoph Draeger, Yioula Hatzigeorgiou, Khaled Hafez, Niki Kanagini, Antigoni Kavvatha, Evangelia Kranioti, Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Maria Loizidou, Dimitris Merantzas, Micha, Oliver Musovik, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Leda Papaconstantinou, Natassa Poulantza, Eugenio Tibaldi, Giorgos Tserionis, Costas Tsoclis, Costas Varotsos, Constantin Xenakis, Dimitris Xonoglou, Yang Yongliang

Izložba obuhvata djela koja su ušla u stalnu kolekciju Muzeja savremene umjetnosti Solun. Djela – slike, skulpture, instalacije, fotografije i video projekcije – su usklađena tako da evociraju asocijacije na mediteransku regiju kao zajedničko mjesto porijekla, referentnu tačku u polju intenzivnih i dramatičnih transformacija. Kustosi izložbe Katerina Koskina i Yannis Bolis željeli su ispitati moguće postojanje zajedničkog idioma koji poprima jezičku fomu i aludira čak na zajednički identitet ili zajedničku sudbinu.

Kroz ova djela iznosi se težnja da umjetnost ponudi sopstveni odgovor na izazov subverzije koja remeti status quo, koja sugeriše nove ideje i stavove i gradi javnu svijest. Umjetnost oglašava svoje prisustvo tako što evocira mitove, simbole i predstave žaljenja za moralnim i materijalnim gubitkom, za nestalima i obespravljenima, za pasivnima i ogorčenima.  U regiji koja prolazi kroz duboke transformacije, ova izložba nastoji iznijeti sopstveni argument kroz djela koja grade narativne sklopove utemeljene na ličnim iskustvima umjetnika i na kolektivnim iskustvima društava iz kojih dolaze.

http://biennale4.thessalonikibiennale.gr/content/state-museum-contemporary-art-thessaloniki-center-contemporary-art

 

 

 

 

tačno.net
Autor/ica 21.2.2014. u 09:48