U Austriji održana konferencija o jeziku i nacionalizmu

tačno.net
Autor/ica 25.9.2018. u 12:20

U Austriji održana konferencija o jeziku i nacionalizmu

Proteklog tjedna na Univerzitetu Alpe-Adria održana je trodnevna konferencija “Jezik, književnost, politika 1918-2018: (Raz)gradnja nacionalizma i otpor”, s uvodnim izlaganjem visokog predstavnika Evropske Unije za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzkoa, i s govornicima profesorima s brojnih univerziteta iz čitavog svijeta, među njima i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Na poziv organizatora, plenarno predavanje održala je Snježana Kordić o jeziku i nacionalizmu kod nas. U razgovoru s publikom pažnju je privukla i Deklaracija o zajedničkom jeziku, čijih potpisnika je bilo i među izlagačima.

Tema jezika i nacionalizma imala je i dodatnu dimenziju s obzirom da je bilo sudionika i iz Indije i Pakistana koji žive u sličnom, nacionalizmom obilježenom jezičnom odnosu kao i mi.

Među govornicima bili su i profesori iz raznih zapadnoevropskih zemalja, a i iz Tajvana, Maroka, Kameruna, Nigerije, Turske itd.

Inicijatori i organizatori konferencije su Nikola Dobrić i Cristina Beretta, koja je početkom ove godine sprovodila jedno opsežno znanstveno istraživanje u Sarajevu.

O konferenciji organizatori kažu da je cilj pružiti uvid u jezik nacionalizma, ali i u jezik kritke i otpora nacionalizmu.

Plakat konferencije (1)

tačno.net
Autor/ica 25.9.2018. u 12:20