Tribina “Zatiranje historije i sjećanja” u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 18:00

Tribina “Zatiranje historije i sjećanja” u Mostaru

Centar za kritičko mišljenje Mostar, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb organizuju tribinu na temu “Zatiranje historije i sjećanja”.

Tribina će se održati u petak, 26. siječnja/januara 2018., u kongresnoj sali hotela Bristol, Mostarskog bataljona bb, Mostar, s početkom u 18.00 h.

Na tribini će govoriti Mirko Klarin, Vesna Teršelič, Dražen Lalić, fra Drago Bojić, Predrag Blagovčanin i Amer Bahtijar. Tribinu će moderirati Eugen Jakovčić.

Narativ Zatiranje historije i sjećanja, kojeg ćemo predstaviti tijekom tribine, detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tijekom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada nitko nije odgovarao.

“Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu tijekom postjugoslavenskih ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata” – napisala je Helen Walasek u uvodu narativa Zatiranje historije i sjećanja. Narativ je dostupan na linku  http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/.

Tribina ujedno predstavlja priliku za razgovor o cjelokupnom nasljeđu MKSJ-a.

Neposredno prije tribine, u terminu od 16.30 h. aktivisti i aktivistkinje organizacija za ljudska prava iz Hrvatske će na nekoliko lokacija u Mostaru odati počast žrtvama rata.

plakattribinastarimost

SJEĆANJE NA ŽRTVE RATNIH ZLOČINA U BIH

Aktivisti i aktivistkinje organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Hrvatske, okupljeni unutar regionalne Inicijative za REKOM, ovaj vikend će se pokloniti žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

U suradnji s organizacijama koje okupljaju obitelji stradalnika, položit ćemo cvijeće na mjestima sjećanja na žrtve ratnih zločina svih nacionalnosti u Mostaru (26. siječnja/januara, 16.30 h na Starom mostu simboličnim činom bacanja ruža u Neretvu odati će počast stradalim, potom u Spomen parku Osmana Đikića), Ahmićima (27. siječnja/januara 10.30 h) i Trusini kod Konjica (29. siječnja/januara 15.00 h).

 

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 18:00