Tko vas zapravo laže?

Autor/ica 16.8.2012. u 14:34

Tko vas zapravo laže?

Nedavno sam čitao članak objavljen u jednom našem dnevnom listu u kojem se navodi sljedeće:

“Nedavno provedeno istraživanje o navikama čitanja i kupovanja knjiga iznjedrilo je zgražanja vrijedan podatak da se Hrvatima, prosto rečeno, fućka i za knjige i za čitanje. Tada prikupljene statistike pokazale su i gotovo posvemašnju nezainteresiranost za e-knjige”

Naravno kako to u našim medijima i inače bude nigdje nije pisalo tko i kako je proveo to istraživanje i naravno po čijoj narudžbi. 

Ne znam zašto, no ja u svim takvim slučajevima nenavođenja podataka o istraživanju uvijek imam osječaj da je novinar, koji je pisao taj članak dotično istraživanje izmislio jednostavno zato jer mu se takvi rezultati uklapaju u ono o čemu piše. Naravno i to je dokaz da je pravo istraživačko novinarstvo nestalo negdje u vrijeme kad je nastupila opća komercijalizacija medija.

No, uglavnom u cijelom tom članku se uporno i exsplicitno tvrdi i ponavlja da su Hrvati apsolutno nezainteresirani za digitalne knjige.

Da bi dodatno potkrijepili tu tvrdnju novinar ili novinarka, koji su pisali taj članak porazgovarali su i s izdavačima i s HT, VIP-om, koji kako se navodi također nude na prodaju digitalne knjige.

No, vrijeme objave tog članka u kojem se tvrdi da su Hrvati totalno nezainteresirani za digitalne knjige podudaralo se s vremenom u kojem je s portala digitalne-knjige.com preuzeto točno 100 000 primjeraka knjiga što je i mene priznajem dovelo u nedoumicu.

Nakon svega preostalo mi je samo da se upitam: Tko nas zapravo laže ? Novinari i njihove statistke ili 100 000 digitalnih knjiga preuzetih s portala digitalne-knjige.com.

Odgovor se najvjerovatnije skriva i u reklami. Naime novinarku ili novinara koji su pisali taj članak uglavnom zanimaju komercijalni projekti i svima dobro znane međunarodne korporacije, koje se onako usput bave prodajom knjiga (koje zbog njihove visoke cijene nitko ni ne pomišlja kupiti).

Nju ili njega naravno ne zanima jedan savim mali ili veliki portal, koji je vođen idejom o jednakosti i pravu na dostupnost knjige svima, bez obzira na njihov socijelni ili društveni status, odlučio svojim posjetiteljima sve knjige ustupiti posve besplatno.

No, pitanje je da li potreba za reklamom ili sponzorima uključuje i pravo na neistinito izvještavanje javnosti i stvaranje pogrešne ili iskrivljene slike.

Zašto tvrditi da su Hrvati nezainteresirani za digitalne knjige kad rezultati portala koji postoji nepune 4 godine pokazuje suprotno. Zašto se pozivati samo na HT-ove ili  VIP-ove rezultate prodaje knjiga kad na našem jeziku postoje i mnogo jeftinije (besplatne) i dostupnije digitalne knjige.

Znam netko će reći novinari su informatički nepismeni, pa nisu znali za postojanje te stranice. No odgovor na tu tvrdnju je vrlo jednostavan. Može li itko biti toliko informatički nepismen da  ne primjeti da se na vodečoj svjetskoj tražilici kad upišete pojam digitalne knjige, prvo pojavi adresa upravo te stranice.

No, sve u svemu i taj članak i općenito reakcije medija pokazuju nam da u doba liberalnoga kapitalizma, odnosno pohlepe, pljačke i grabeži i težnje za vlasništvom nisu svi sretni s pojavom slobodnog ili free softwera (u ovom slučaju  besplatnim digitalnim knjigama), te da mediji vrlo često svojim čitateljima namjerno podmeću iskrivljene ili blago prilagođene slike pogleda na svijet.

Upravo zbog toga za kraj ćemo navesti riječi Richarda Stallmana, začetnika pokreta za slobodni softver, koji je jednom rekao: Revoluciju slobodnog i nevlasničkog softwera koju smo pokrenuli nemoguće je zaustaviti, bez obzira koliko to veliki igrači na tržištu kapitala željeli.

 ———————————-

Više o pokretu za slobodni softver kojem pripada i stranica digitalne-knjige.com, moći ćete pročitati u našem intervju-u s začetnikom pokreta za slobodni softver Richardom Stallmanom, koji se nalazi na adresi: http://www.nema-kompromisa.com/intervju002.php

digitalne-knjige.com

Tagovi:
Autor/ica 16.8.2012. u 14:34