“Svetci savremenog doba”, izložba Marka Frančeševića u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 7.3.2021. u 18:14

“Svetci savremenog doba”, izložba Marka Frančeševića u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono poziva na otvaranje izložbe “Svetci savremenog doba” autora Marka Frančeševića. Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 9. marta u 19:30 sati.

Istog dana u 13:00 sati za predstavnike/ce medija biće organizovano snimanje izjava i postavka izložbe.

Na postavci će kroz skulpture u formi igračaka biti predstavljeni oni koje svetim doživljavamo danas. Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.

Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. godine.

Po završetku obrazovanja radio je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj umjetničkoj školi na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija.
Ranije je samostalno izlagao u Galeriji Brodac i u Historijskom muzeju BiH.

Od 2016. član je ULUBiH-a i od tada redovno izlaže na zajedničkim godišnjim izložbama udruženja kao i na brojnim drugim kolektivnim izložbama, simpozijima i kolonijama u BiH i regiji.
Dobitnik je nagrade Roman Petrović za najbolje likovno ostvarenje u 2019. godini.

tačno.net
Autor/ica 7.3.2021. u 18:14