Svečano pokrenut portal za književnost i kulturu – Strane.ba

tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 11:38

Svečano pokrenut portal za književnost i kulturu – Strane.ba

 Foto: Š.G.

Portal za književnost i kulturu Strane.ba pokrenuo je književnik Marko Vešović simboličnim klikom, nakon književne večeri u Ćorovića kući, koju je grupa mostarskih književnika priredila u njegovu čast, a povodom puštanja u pogon novog književnog glasila regiona.

s41

Strane.ba pokrenula je grupa mostarskih književnika u saradnji sa SPKD Prosvjeta, Mostar. Riječ je o projektu kojim se namjerava raditi na otvaranju prostora za promociju savremene književnosti, književne kritike i esejistike iz regiona kroz pristup koji ohrabruje različitost u mišljenju i otvara polje konstruktivnog dijaloga.

”Portal Strane ima za cilj potaknuti konzumaciju umjetnosti, odnosno, učiniti umjetnost dostupnijom”, smatra član redakcije Strane.ba, pjesnik Almin Kaplan:

”Portal Strane bi trebao biti virtualni prostor na kojem će pisci, slikari predstaviti svoj rad ali i kreirati sadržaj portala. Na kraju kalendarske godine planirano je izdavanje Godišnjaka s najreprezentativnijim tekstovima u minuloj godini”, otkriva član redakcije Strane.ba – pjesnik Adnan Žetica.

Prisutni u Ćorovića kuću nisu krili zadovoljstvo bogatim programom svečanog puštanja u rad portala Strane.ba, te žele novom online prostoru kulture u našoj regiji mnogo sreće. Članovi redakcije Strane.ba poručili su kako je cilj portala okupljati umjetnike iz regije i razvijati dijalog.

”Portal Strane ima za cilj okupljati umjetnike iz cijele regije i razvijati dijalog kao osnovno sredstvo komunikacije među različitim kulturama”, ističe član redakcije Strane.ba – književnik Elvedin Nezirović.

Namjera nam je da vremenom na portalu kreiramo i svojevrsnu bazu značajnih, a često možda teško dostupnih, tekstova koji su obilježili književnu teoriju kroz historiju, te svakako i da držimo korak za značajnim književnim dešavanjima na svjetskoj sceni danas. ” poručuje članica redakcije Strane.ba, pjesnikinja Senka Marić Šarić.

s1

Uz primarni fokus na književnost, portal će tretirati i druga polja kulture, a ostavljena je mogućnost i da umjetnici širom regiona učestvuju u kreiranju sadržaja. Projekt je potpomogla Ambasada SAD u BiH.

Uostalom – pogledajte i sami: http://strane.ba/

tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 11:38