Srž ljudske tragike

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 13:44

Izdvajamo

  • “Čuđenje i strah navode nas da postavljamo pitanja: ko smo, gde smo, kuda idemo...? Srž ljudske tragike nije samo materijalne ili psihološke prirode, govorio je Meterlink. To je ‘nešto između neba i nas’, što junaci ove predstave pokušavaju da dosegnu”, zapisao je o predstavi Raičević.

Povezani članci

Srž ljudske tragike

Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) najavila je za 7. jul na Vojnom aerodromu Golubovci u Podgorici premijeru predstave “Slepi” prema tekstu nobelovca Morisa Meterlinka, u režiji crnogorskog reditelja Željka Sošića i dramatizaciji Vaska Raičevića. Paralelno sa predstavom, u toku je snimanje dokumentarnog filma radnog naslova “Slijepi”, u režiji Senada Šahmanovića.

U predstavi “Slepi” (Slijepi) igraju Hasija Borić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, te Petar Kandić, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, kao i Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović, članovi pozorišnog ansambla slepih glumaca “Homer” iz Podgorice.

Predstava “Slepi” istražuje mogućnosti teatarskog izraza – profesionalni glumci u zajedničkoj igri sa članovima organizacije “Homer” stvaraju čudesni i uznemirujući svet na osnovu Meterlinkove drame, saopštio je ATAK.

  Senad Šahmanović i Stefan Bošković, Vojni aerodrom

Prema rečima dramaturga Vaska Raičevića, čovekov pad u stvarni svet, u haos iz koga pokušava izvući istinu o vlastitoj egzistenciji, proizvodi niz uzbudljivih pozorišnih slika.

“Čuđenje i strah navode nas da postavljamo pitanja: ko smo, gde smo, kuda idemo…? Srž ljudske tragike nije samo materijalne ili psihološke prirode, govorio je Meterlink. To je ‘nešto između neba i nas’, što junaci ove predstave pokušavaju da dosegnu”, zapisao je o predstavi Raičević.

  Hasija Borić

ATAK je posebno izrazio zadovoljstvo sto u predstavi igra glumica Hasija Borić, osnivačica sarajevskog Putujućeg teatra, predavačica Kulture govora na Franjevačkom teološkom fakultetu u Sarajevu i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za životno delo, koja se poslednjih deset godina uspešno bavi i režijom.

Mladi crnogorski pozorišni i filmski reditelj Željko Sošić (1980) poznat je po debitantskom filmu “Imam nešto važno da vam kažem” iz 2005. godine, a napisao je i režirao i nekoliko predstava za vreme studija sa svojim kolegama kao glavnim akterima. Sošić je 2010. snimio i film “Mali ljubavni bog”, a režirao je i nekolio predstava, od kojih je bila zapažena “Pravednici” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, prema Kamijevom tekstu. Autor je i niza TV reklama, muzičkih spotova.

Projekat “Slepi” treća je pozorišna produkcija nevladine organizacije ATAK u ovoj sezoni, nakon predstava “Poglavlja 23 i 24” (FIAT 2013) i “19. decembar – dan poslije” (Fabrika raketa) i nekoliko manjih umetničkih projekata.

Uporedo sa predstavom, radi se na dokumentarnom filmu prema konceptu Stefana Boškovića, u koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore.

ATAK okuplja mlade pozorišne profesionalce i druge slobodne umetnike koji se bave scenskim i vizuelnim delatnostima, umjetničkom inkluzijom i socijalnim pitanjima. Na projektu “Slepi” trenutno radi oko 20 saradnika iz Crne Gore i nekoliko gostiju iz regiona.

Projekat “Slepi” podržale su američka i slovenačka ambasada u Podgorici, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, RTCG i Biblioteka za slepe.

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 13:44