Srijeda i četvrtak na 14. Vrisku: knjiga donosi nezaustavljivi dijalog

tačno.net
Autor/ica 17.9.2021. u 14:12

Srijeda i četvrtak na 14. Vrisku: knjiga donosi nezaustavljivi dijalog

Foto: Tanja Kanazir

Srijedu na 14. Vrisku otvorio je program „Na margini: glasovi drugih“ – Petra Miočić razgovarala je s književnikom Thomasom von Steinaeckerom i ilustratoricom Barbarom Yelin o grafičkom romanu „Ljeto njezina života“, koji tematizira starost, život u staračkom domu i odluke koje donosimo, a koje pri kraju života preispuitujemo.

U razgovoru Marka Pogačara s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, prevoditeljima velikih pjesnika Adama Zagajewskog i Carol Ann Duffy, Čilić je publici ispičala kako je slučajno upoznala Zagajewskog na jednoj pjesničkoj večeri u Poljskoj te je postala njegova prva prevoditeljica na hrvatski jezik. Tomislav Kuzmanović istaknuo je kako je Carol Ann Duffy prva žena u povijesti koja je postala poet laureate, ali i prva Škotkinja te javno deklarirana LGBTIQ osoba, koja je dobila tu titulu. Antologija „Gramatika svjetla“ obuhvaća njezin prvih 7 pjesničkih zbirki te je prva ukoričena poezija na hrvatskom jeziku ove velike pjesnikinje.

Dva riječka autora, Zoran Žmirić i Velid Đekić razgovarali su o jednoj uistinu riječkoj knjizi – Đekićeva „Zvali su me industrijska“ biografski je hod Baračevom ulicom dug tri stoljeća. Sam autor 30 je godina radio u toj ulici u naftaškom pogonu te je naziva kolijevkom riječke industrije.

Tatjana Gromača predstavila je svoj peti roman „Početnica za luđake“, koji opisuje kao priču koja ima svoju dramatiku, ali istovremeno opovrgava klasične pripovjedne zakonitosti i očekivanja ne samo čitatelja, nego i same autorice. Junak ovog romana u razgovorima sa svojim psihoterapeutom pokušava otkriti tko je on, a mi se svi pitamo tko je tu zapravo lud. Knjiga je i intimni razgovor s „Peščanikom“ Danila Kiša, izjavila je autorica.

Dominantna tema zbirke priča „Delfin: O vidljivom i nevidljivom“ Aleksandra Prokopieva, odnos je majke i sina, koja je u prvim pričama postavljena dokumentarno, dok završava u bajkovitom, fantastičnom. Autor je rekao da ga više od sadržaja u svojim i tuđim knjigama zanima sam proces pisanja, a ključne lekcije koje je naučio od postmodernizma su odnos prema detalju i različit tempo u pričama.

U četvrtak, 16. rujna Vrisak je započeo razgovorom s pjesnicima Andrijanom Kos Lajtman i Damirom Radićem, koji su tokom prvog lockdowna i zagrebačkog potresa napisali zajedničku zbirku pjesama „Zarazna zona“. Kos Lajtman je dan nakon potresa predložila da zajedno pišu pjesme na unaprijed određene teme, a upravo je potres bio prva tema. „Pisali smo uvijek u isto vrijeme i nismo si pokazivali pjesme dok oboje nismo završili tekst“, rekla je Andrijana.

Roman Simić, nagrađivani autor i urednik objavio je svoj prvi roman za mlade pod nazivom „Iva, do mjeseca i natrag“, koji je istovremeno obiteljska priča, avantura i priča o ljubavi. Glavni glas romanu daje četrnaestogodišnja Iva i njena dva brata, a Roman je rekao da je knjigu krenuo pisati kako bi bolje razumio pubertet vlastite djece. „Ako im želim biti blizu, moram ih razumjeti i stalno rasti i mijenjati se s njima“, izjavio je Simić.

Direktor Vriska, urednik i pisac Drago Glamuzina razgovarao je sa Zoranom Ferićem o svom novom romanu „Drugi zakon termodinamike“. Glamuzina i Ferić paralelno su pisali svoje romane i slali djelove rukopisa jedan drugome pa su shvatili da se oba romana događaju u istom prostoru, u kući Zorana Ferića. Glamuzinin se roman odvija u jednoj noći i jednoj sobi, u kojoj četrnaest likova priča svoje priče, a lik Svena, svojevrsnog korovođe, rekao je Glamuzina na promociji, posveta je velikom Bekimu Sejranoviću.

Marko Pogačar prošlog je tjedna za „Knjigu praznika“ dobio novu Nagradu Stjepan Gulin u sklopu šibenskog festivala ŠKURE. Pogačar je na Vrisku izjavio da mu je nagrada iznimno draga jer je to prva pjesnička nagrada koja je regionalno uokvirena. Otkrio je da je ljubav prema poeziji došla preko muzike splitskog punk benda Zidara Betonskog, zbog kojeg je kupio svoju prvu pjesničku zbirku slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. Pogačar je u godinu dana objavio čak tri knjige pa je uz „Knjigu praznika“ predstavio i „Korov ili protiv književnosti“, koju je urednik Kruno Lokotar nazvao knjigom o gradovima i prijevoznim sredstvima, ali i odnosom prema tradiciji te „Latinoamericanu ili 1000 riječi španjolskog“.

Dubravko Ivaniš Ripper na promociji knjige „45“ izjavio je da s vremenom muzičar shvaća da pjesma donosi određenu odgovornost zbog ljudi koji je slušaju i da profesionalizacija ne uništava umjetnost, već naprotiv, omogućava da se s njom baviš 20 sati dnevno. Prvotna ideja knjige bila je da konačno odgovori na deset do petnaest pitanja koja mu novinari postavljaju zadnjih dvadesetak godina, da to budu njegovi konačni odgovori na uvijek ista pitanja, ali se knjiga razvila u nešto drugo, u njegovih 45 minuta poluvremena.

Veliko finale: vikend na Vrisku

Festivalski dio 14. Vriska završava u nedjelju, 19. rujna, a tokom vikenda posjetitelje čeka još mnoštvo književnih promocija i razgovora.

U petak, 17. rujna u 18h urednik Kruno Lokotar razgovara s Mladenom Blaževićem o novoj zbirci poezije „Krugovi u žitu“, u 19h Borivoj Radaković predstavlja novu knjigu priča „Ne plači, dušo“ uz moderaciju urednika Drage Glamuzine, dok u 20h o pjesničkoj zbirci „Bilo je dobro, bilo je toplo“ autor Lukas Nola razgovara s Markom Pogačarom. Petak na Vrisku završava se promocijom romana „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića u 21h.

Subota, 18. rujna na Vrisku započinje i završava „Rijekom poezije“, a čekaju nas još i tri promocije proznih naslova! U 17h Kruno Lokotar i Željka Horvat Čeč predstavljaju njenu novu zbirku pjesama „Strogo mirovanje“, dok u 18h Nikola Petković s Vladimirom Arsenićem razgovara o knjizi kritika i tekstova o postjugoslavenskoj književnosti „Arbitri i modeli“. U 19h Vrisak je pripremio pravi riječki program: Enver Krivac predstavlja knjige Zorana Žmirića „Kaleidoskop“, „Pacijent iz sobe 19“ i „Vožnja unatrag“, a u 20h Drago Glamuzina i Zoran Ferić razgovaraju o novom Ferićevom romanu „Putujuće kazalište“. Večer se zatvara promocijom zbirke Marka Tomaša „Skratimo priču za glavu“.

Zadnji dan Vrisak donosi četiri promocije: u nedjelju u 18h održat će se promocija nove zbirke pjesama Davora Mandića „Dva kruga, jedna tuga“ o kojoj autor razgovara s urednicom Monikom Herceg, u 19h Ena Katarina Haler razgovara s Ivicom Đikićem o njegovoj knjizi priča „Štapići za pričanje“, dok u 20h Davor Mandić i Frida Šarar predstavljaju Fridinu knjigu tvitova i priča „Ženo pokrij tu dušu“. U 21h 14. Vrisak zatvara se promocijom novog romana „Sami“ Marinka Koščeca, kojeg je Vladimir Arsenić nazvao „prvim romanom pandemije“.

Ulaz u Exportdrvo je slobodan, a program se može pratiti i preko live streama na Facebook stranici Vriska i Youtube kanalu V.B.Z.-a te portala Moja Rijeka.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2021. u 14:12