Sramotno: Gavella pod pritskom Crkve i Bandića povlači plakat za ‘Fine mrtve djevojke!’

tačno.net
Autor/ica 16.1.2013. u 16:37

Sramotno: Gavella pod pritskom Crkve i Bandića povlači plakat za ‘Fine mrtve djevojke!’

Ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Darko Stazić odlučio je popustiti pred organiziranom kampanjom katoličke udruge Vigilare i vjerskih portala te povući plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojka’ u režiji Dalibora Matanića, a koji je dizajnirao Vanja Cuculić

Kako je u priopćenju za javnost objavio ravnatelj Darko Stazić, ovo kazalište odlučilo se na cenzuru vlastitog plakata, za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’. ‘Neviđeni pritisak, potaknut od jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’, po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište Gavella, već i na institucije povezane s kazalištem, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta Gavella donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe’, napisao je Stazić priznavši da je popustio pod pritiskom.

Svoju odluku ovako je objasnio: ‘Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu. Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti ikoga te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta Gavella i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu.

Zahvaljujemo se svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti.’

Kada je pak riječ o tome tko je vršio pritisak na GDK Gavella, u pitanju je vjerska udruga Vigilare, koja je na svojim internetskim stranicama objavila i detaljna uputstva za online napad na Gavellu te vjerski portal bitno.net, koji je plakat proglasio ‘kršćanofobijom’. Redatelj predstave ‘Fine mrtve djevojke’ Dalibor Matanić je pak isticao da ne vidi ništa sporno na plakatu, jer i ‘Isus voli lezbijke’.

Kako javlja Večernji list, gradonačelnik Milan Bandić danas je naložio uklanjanje spornih plakata sa svih javnih površina. Došla i službena isprika od Ivice Lovrića, koji je u Bandićevu timu zadužen za kulturu. ‘Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika’, piše u priopćenju koje potpisuje pročelnik navedenog ureda Ivica Lovrić, a prenosi Večernji list.

tačno.net
Autor/ica 16.1.2013. u 16:37