SLIKAR IZ VREMENA

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.1.2021. u 15:53

SLIKAR IZ VREMENA

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba

Skice o bogatom slikarskom opusu sarajevskog umjetnika Džeke Hodžića.

Ako se za nekog likovnog stvaraoca može reći da nije mirovao ni tokom oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, a niti sad u jeku stravične borbe sa kovidom, onda je to Džeko Hodžić. Zato ovom umjetniku i pripada sintagma slikar iz vremena.

Dok su njegove kolege oklijevale čekajući bolja vremena Hodžić je u svom ateljeu živio svoju paralelnu stvarnost, kontekstirajući ovo naše nakazno, neljudski pozicionirano vrijeme u prostore povijesnih tijekova. Na svoj način komparirajući i ukrštajući doba nestajanja i uništenja ljudskih života i civilizacijsklih repera, Džeko Hodžić je snažno podržavao logiku življenja koja je rezultirala kulturom življenja kontra kulturi smrti i nestajanja.

Svojim slikama, crtežima, kolažima, skulpturama, grafikama, asamblažima, instalacijama umjetnik je potvrdio tezu da se i u stvaralaštvu na muci poznaju junaci, da su njegove apokalipse istina, a ne imaginacijski trik i dosjetka, a slikajući raj i pakao, zemlju na kojoj obitavamo, Hodžić je davao nevjerojatan tonus životnosti u vremenima kada je svim građanima ove države, ali i cijele planete, bila namijenjena smrt i totalno uništenje.

Slikaru koji i stvara iz vremena, Džeki Hodžiću, mišljenja sam da vlasti trebaju dati da u Sarajevu, gradu višestrukom stradalniku, podigne jedinstveni umjetnički kompleks u slavu života, a protiv smrti.

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.1.2021. u 15:53