Širom Hrvatske protiv fašizma: Esej Umberta Eca čitan u 25 gradova na 40 lokacija

tačno.net
Autor/ica 24.4.2016. u 08:39

Širom Hrvatske protiv fašizma: Esej Umberta Eca čitan u 25 gradova na 40 lokacija

Naša je dužnost da  fašizam razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja

U ovogodišnjoj Noći knjige, u petak 22. travnja, Kulturnjaci 2016 izveli su akciju čitanja “In memoriam Umberto Ecce homo” u 25 gradova, na 40 lokacija.

“Od 19 do 20 sati na javnim mjestima diljem Hrvatske čitali smo ulomke iz Ecova ‘Eseja o vječnom fašizmu‘ koji rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju. Ne pristajemo na relativizaciju ustaškog režima i rasnih zločina motiviranih paradigmom nacionalne homogenosti, na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevici”, istaknuli su organizatori/ce.

Budući da esej završava riječima: “Naša je dužnost da ga (fašizam – op.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja”, ulomak se čitao ponovo i ponovo tijekom sat vremena, kažu iz Inicijative Kulturnjaci 2016.

libela.org

tačno.net
Autor/ica 24.4.2016. u 08:39