SFF: Počasno srce Sarajeva za Isabelle Huppert

Agencije
Autor/ica 15.8.2019. u 14:21

SFF: Počasno srce Sarajeva za Isabelle Huppert

Foto: SFF

Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti, a predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Cannesu.

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Huppert je legendarna filmska i pozorišna glumica.

Tokom karijere od pet decenija sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Kako navodi Anadolija, cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugim.

Počasno srce Sarajeva bit će joj uručeno prije projekcije filma Jadnici, koja će se održati 18. augusta u 20:30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Masterclass s Huppert bit će održan istog dana u 18 sati u Kinu Meeting Point.

Bila nominovana za Oscara

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica, dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija, specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu Gabrielle i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima Violette i Pijanistica.

Osvojila je i francusku nagradu Cesar za najbolju glumicu za filmove Ceremonija i Ona.

Za ulogu u filmu Ona osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za Oscara za najbolju glumicu.

Nositeljica je francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti.

Predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Cannesu.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 15.8.2019. u 14:21