SAMO NIKITA ZNA

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.11.2017. u 15:13

SAMO NIKITA ZNA

Foto: novosti.rs

Nikita Milivojević je beogradski redatelj s atenskom adresom. Njegov redateljski opus širok je kao i njegovo temeljno interesiranje. Od Šekspira do pisaca čije je stvaralaštvo okrenuto djeci i mladima… Tako sam gledao izvrsne Milivojevićeve postavke Perikla u Šabačkom pozorištu i Henrija u Narodnom pozorištu Beograd.

U isto doba Milivojević je napravio u Malom pozorištu Duško Radović u Beogradu fenomenalno ostvarenje za klince i klinceze Kameni cvet. Ova mi postavka upravo daje poticaj da promišljam o temi kazališta za djecu i mlade. Godinama, naime, pokušavam dokazati da je ta vrsta kazališta najznačajnija i da je treba njegovati na poseban način, jer od njenoga razvoja ovisi temeljni kazališni odgoj, dakle i mogućnost te mlade populacije da u svojim futurima bude ozbiljnom i dignitetnom publikom.

Milivojević je u Kamenom cvetu redateljski zorno demonstrirao da teatar za djecu i mlade nije niska pukog ačenja i bečenja, tepanja i zamuckivanja, svekolike karikaturalnosti pomiješane sa slatkastim songovima, već da je to kazališna meštrija iznimne ozbiljnosti koja jednostavno ne trpi nikakvu vrstu obmane…

Milivojević kao vrhunski redatelj jednostavno ne zna promašiti, a njegov rad za mlade samo pokazuje njegov vrhunski senzibilitet za teatar u svim njegovim aspektima.

Nikita zna ono što drugi ne znaju napraviti, atraktivan teatar sam po sebi, teatar za sve od sedam do sedamdeset sedam godina!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.11.2017. u 15:13