Rossinijeva opera ‘Bračna mjenica’ u režiji Snježane Banović sljedeći mjesec pred mostarskom publikom

Nikola Vučić
Autor/ica 8.4.2014. u 21:55

Rossinijeva opera ‘Bračna mjenica’ u režiji Snježane Banović sljedeći mjesec pred mostarskom publikom

Foto: Julio Frangen 

U okviru Mostarskog proljeća – XVI. dana Matice hrvatske Mostar, 9. svibnja 2014. godine u velikoj dvorani H. D. Herceg Stjepan Kosača pred mostarskom publikom Opera b. b. iz Zagreba i Gradsko kazalište Pula izvest će operu La cambiale di matrimonio – Bračna Mjenica, talijanskog skladatelja Gioachina Antonia Rossinija, a u režiji i dramaturgiji Snježane Banović.

Ansambl će Rossinijevu Bračnu mjenicu izvesti uz Simfonijski orkestar Mostar te goste glazbenike iz Zagrebačke, Ljubljanske i Beogradske filharmonije.

Rossinijevu farsičnu opernu jednočinku smještenu u Londonu XVIII. stoljeća otvaraju, nakon uvertire, sluge Norton i Clarina koji čitaju pismo za svoga gospodara Tobiasa Milla. U njemu je bračni ugovor kojeg šalje bogati Kanađanin Slook  koji je već na putu za Europu. Mill mu je već odlučio dati svoju kćer Fanny u zamjenu za veliku količinu novca. No, Fanny je u tajnoj vezi sa siromašnim Edoardom Milfortom te im Nortonova informacija o sadržaju pisma teško pada. U tom trenutku, već stiže Kanađanin, sasvim nenavikao na britanske običaje. Na nagovor Milla, pokušava svojim osebujnim stilom zavesti Fanny, koja ga umilnim načinom odbija u znanoj ariji Darei per sì bel fondo s puno «ali», ali i s neskrivenom odbojnošću, a na kraju i s prijetnjama.

 Nakon Clarinine arije o ljubavnom iskustvu, slijede pregovori u kojima pošteni Slook odustaje od «trgovine» opterećene «hipotekom» što u Millu izaziva bijes i bijesni poziv na dvoboj. Slook u svom poštenju ide još dalje: posvaja siromašnoga Edoarda, dajući mu velik dio svoga imetka te, zajedno s ostalima, razmekšava tvrdoglavog Milla te  se i on, nakon dužeg opiranja, napokon pridružuje sveopćoj radosti u slavu prijateljstva i ljubavi. Gospodin Master iz susjedstva, kojeg je specijalno za ovu priliku, kao dalekog rođaka znanoga kazališnog lica «Master of ceremonies», Opera b.b. dodala libretu Gaetana Rossija, ima vrlo važnu ulogu u teško stečenom zajedništvu ove šarolike grupe i konačnom sretnom završetku cijele priče, jer, pravo veli Rossini: «Nema ništa utješnije za srca l
judi od sretne ljubavi». 

Libreto Rossinijeve debitantske opere koju je skladao kao osamnaestogodišnjak 1810. u Veneciji, bazira se na farsi Camilla Federicija iz 1791. i prethodnom libretu Giuseppea Checcherinija za operu Il matrimonio per lettera di cambio Carla Coccie iz 1807. Rossinijeva je verzija praizvedena 3. XI. u Teatro San Moisè u Veneciji. Njezina uvertira koju je napisao kao student na Liceo Musicale u Bologni do danas je ostala važan segment koncertnoga repertoara. Kako je to svojstveno cijeloj Rossinijevoj karijeri, i duet Torna mi a dir que m’ami  je s još većim efektom ponovno ukomponiran u I. čin njegova Seviljskoga brijača.

Dirigent: Vladimir Kranjčević
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Kostimografkinja: Đenisa Pecotić
Suradnica za scenski pokret: Ljiljana Gvozdenović
Asistent redateljice,inspicijent i šaptač: Zvonimir Ivanović
Oblikovanje svjetla: Dario Družeta

Nikola Vučić
Autor/ica 8.4.2014. u 21:55