Prvi spomenik Agati Kristi u Londonu

Autor/ica 19.8.2012. u 09:02

Prvi spomenik Agati Kristi u Londonu

Čuvena autorka detektivskih romana Agata Kristi (Agatha Christie, 1890-1976) dobiće prvi spomenik u Londonu, u pozorišnom delu britanske prestonice u samom centru Konvent Gardena, čime će joj biti odato priznanje za doprinos dramskoj umetnosti.

Savet Vestminstera odobrio je podizanje broznanog spomenika, rad skulptora Bena Tviston-Dejvisa (Twiston-Davies), a biće visok 2,5 metra i narudžbina je producenta “Mišolovke” ser Stivena Vejli-Koena (Steven Waley-Cohen) i unuka slavne spisateljiceMetjua Pričarda (Mathew Prichard), preneo je “Gardijan”. Osmišljen je u obliku ogromne otvorene knjige, sa bistom Agate Kristi i detaljima o njenom životu i radu, uključujući i likove njenih romana Gospođicu Marpl i detektiva Herkula Poaroa, na koricama.

Lokacija za spomenik odabrana je kao znak priznanja Agati Kristi za njen doprinos londonskoj pozorišnoj sceni, budući da je bila prva autorka koja je imala tri predstave na Vest Endu koje su igrane istovremeno.

Takođe, njena “Mišolovka”, koja se igra od 1952. godine na Vest Endu, najdugovečnija je predstava u celom svetu.

Otkrivanje memorijala Agate Kristi u Kovent Gardenu najavljeno je za 25. novembar, povodom 60-godišnjice “Mišolovke”.

Pozorište Sent Martin planira da proslavi taj jubilej i svetski rekord i reprizama “Mišolovke” na gostovanjima širom Velike Britanije. Popularnost te predstave objašnjava se time što priča Agata Kristi drži gledaoce u napetosti tokom celog odvijanja radnje, a tematika tog komada aktuelna je i danas.

Autorka “Mišolovke”, međutim, nije smatrala to delo najboljim za izvođenje u pozorištu, ali je ipak po nekoliko puta godišnje gledala tu predstavu.

Agata Kristi ima već bistu u gradu Torki, u kojem je i provela najveći deo života.

  SEEcult.org

Autor/ica 19.8.2012. u 09:02