Promovirana Izabrana djela Zuke Džumhura i otvorena izložba karikatura u povodu tridesete godišnje smrti

tačno.net
Autor/ica 3.12.2019. u 08:26

Promovirana Izabrana djela Zuke Džumhura i otvorena izložba karikatura u povodu tridesete godišnje smrti

 

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic 29. novembra ove godine promovirana su “Izabrana djela Zuke Džumhura” i otvorena je izložba karikatura nastalih za dnevni list “Politika”.

Promocija je organizirana u  povodu tridesete godišnjice od smrti ovog novinara, putopisca, slikara, karikaturiste i scenariste, a prisutnima su se obratili prof. dr. Dijana Hadžizukić, književnik Senadin Begtašević, novinarka Jelena Zimonjić i direktor izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović. Moderator je bio Benjamin Mušinović. U programu su učestvovali članovi i članice  Literarne sekcije “Srednje škole Konjic” Najra Muslimić, Lamija Landžo, Jasmina Džino i Tarik Terzić, sa mentoricama prof. Amelom Macić i prof. Azrom Masleša.

Rođen u Konjicu 1919. godine, osnovnu školu i gimnaziju Zuko Džumhur završio je u Beogradu i Sarajevu, a pravo i likovnu akademiju studirao je u Beorgradu. Radni vijek do penzije proveo je kao novinar i karikaturista dnevnog lista “Politika”. U najstarijem srpskom dnevnom listu objavio je sve putopise, a na spoljnopolitičkim stranicama ovog lista svake nedjelje gotovo 40 godina izlazile su njegove karikature.

Od 1969. godine do smrti 1989. zbog narušenog zdravlja živio je u Herceg Novom. Prve crteže objavio je u “Narodnoj armiji” 1947. godine, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Oslobođenju”, reviji “Danas” i NIN-u.

Posljednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublja” u režiji Mirze Idrizovića.

tačno.net
Autor/ica 3.12.2019. u 08:26