Promocija knjige „Priče o dobrim ljudima“

tačno.net
Autor/ica 10.8.2020. u 09:11

Promocija knjige „Priče o dobrim ljudima“

 

U okviru Mostarskog kulturnog ljeta, promocija knjige, 2. dopunjeno izdanje „Priče o dobrim ljudima“ autora Milana Račića bit će upriličena u subotu, 15. avgusta, u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Milan Račić dobitnik je prve novinarske nagrade „Srđan  Aleksić“ za 2017. godinu.

O autoru i  Pričama  o dobrim ljudima recenzenti su kazali:

Minja Bojanić: “Izvjesno je, međutim, da se autor u traganju za dobrotom u nama, donekle latio čak i sizifovske misije, pogotovo u ovo (ne)doba rigidnog neofeudalizma, a i kao intelektualac koji, izvjesno, ne prihvata da bleji ni u jednom od tri nam i demokratski nametnuta tora!? Račić ne posustaje te, vođen valjda i poukom drevne legende prapredaka, uporno i nadalje on – „lučem traži čo;eka“.

Zoran Kalinić: “U snovima Milana Račića trava je pokošena, Jole Musa brine o Veležu, a djeca pred roditeljima s velikom dozom treme uvježbavaju recitacije Šantićevih pjesama. Volim kad Milan sanja, budi boje na mojim crno-bijelim slikama koje imam o Mostaru.“

Dragan Markovina: “Račić je napravio jednu vrstu revolucionarnog čina. On je, koliko god to izgledalo paradoksalno, budući da je umnogome u ovoj knjizi i javnom djelovanju uronjen u prošlost, zapravo odlučio afirmisati život i usmjeriti pogled ka budućnosti“.

Amer Bahtijar: “Zahvaljujući Račiću opet imam vjeru u Mostar koju sam bio izgubio i koju su mnogi bili izgubili“.

Knjiga, kako joj i sam naslov govori, sadrži priče o dobrim ljudima iz predratnog i ratnog perioda, o mladim Mostarcima, o dobrim ljudima koji još postoje i koji nas okružuju. Knjiga je protkana i kolumnama o sadašnjoj teškoj svakodnevici Mostara i okruženja, o poganom vremenu koje živimo i izbjeglicama koji su i naša i njihova sudba.

O knjizi će govoriti: Dragan Markovina, Ibro Rahimić, Nedžad Maksumić i autor. U programu učestvuju: Diana Šoše, Mustafa Šantić i Šerif Aljić.

tačno.net
Autor/ica 10.8.2020. u 09:11