PRETPOSLJEDNJI DAN TREĆEG WARM FESTIVALA U ZNAKU DVIJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA

tačno.net
Autor/ica 30.6.2016. u 14:13

PRETPOSLJEDNJI DAN TREĆEG WARM FESTIVALA U ZNAKU DVIJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA

Pretposljednji dan trećeg WARM Festivala započet će u subotu, 01. jula u 9 sati u kinu Meeting Point online seminarom i interaktivnom online konferencijom o filmu na kojoj će uz vodstvo moderatora Paula Lowea i Maral Deghati autori prikazivanih filmova diskutovati o svom radu. Program će se nastaviti u 11 sati konferencijom “Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije: rušenje mitova“, dok će filmski dio programa činiti projekcije filmova “Shooting Holyland“ autora Gilada Barama i “Syrian Love Story“ Seana McAllistera. Petak na trećem WARM Festivalu posebno će obilježiti dvije izložbe fotografija koje će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti, a radi se o “Nota Roja“ meksičkog fotografa Bernandina Hernandeza te “Between Headlines“ grupe meksičkih fotografa.

Konferencija “Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije: rušenje mitova“ održat će se u partnerstvu sa organizacijom Amnesty International, a učešće će uzeti Marcel Mettelsiefen (filmski reditelj), Remy Ourdan (novinar Le Mondea), Donatella Rovera (viša savjetnica organizacije Amnesty International za odgovore na krizne situacije), Laurent Van der Stockt (fotograf) te moderatorica Maral Deghati (WARM Fondacija).

Češki film “Shooting Holyland“ publici predstavlja jedinstven uvid u kreativni genij češkog fotografa Josefa Koudelke. Reditelj Gilad Baram prati Koudelku na njegovom putovanju kroz Izrael i Palestinu dok traži one nedostižne trenutke kada se fotografija pojavljuje. Projekcija filma u kinu Meeting Point zakazana je za 15 sati.

Ostvarenje “Syrian Love Story“ čija projekcija u kinu Meeting Point počinje u 21 sat, donosi priču o Ameru i Raghdi, prijateljima i ljubavnicima koji su se upoznali u sirijskoj zatvorskoj ćeliji prije petnaest godina. Sniman pet godina, ovaj film prikazuje njihovu nevjerovatnu odiseju do političke slobode. Za Amera i Raghdu to je putovanje nade, snova i očaja: za revolucijom, njihovom domovinom i jednim za drugoga.

Priču o Acapulcu, meksičkom gradu u provinciji Guerrero koji je u velikoj mjeri bio najdraži obalni grad za američki džet set tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća te do par godina unazad veoma popularno odredište za odmor, predstavit će izložba fotografija “Nota Roja“. Danas, u proporciji sa brojem stanovnika, Acapulco je jedan najopasnijih gradova u ovoj državi. U istom terminu od 18 sati, publika će moći pogledati i izložbu “Between Headlines“ čiji su autori Dominic Bracco, Yael Martiney, Jeremz Relph i Monica Alcazar-Duarte. Ova izložba okuplja radove četvero fotografa koji kroz svoj rad izazivaju načine na koji pojmimo osjećaj za mjesto. Svi vrše refleksiju na to kako moderno društvo procesuira informacije i podstiču svoju publiku da razmisle o subjektu u konfliktu i njegovim efektima sa jednog drugačijeg gledišta.

tačno.net
Autor/ica 30.6.2016. u 14:13