Preminuo Charles Simić

tačno.net
Autor/ica 10.1.2023. u 09:26

Preminuo Charles Simić

Foto: Alexandra Daley-Clark za The New York Times

Jedan od najvećih pjesnika današnjice Charles Simić preminuo je u 85. godini.

Charles Simić rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u Sjedinjene Američke Države.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada.

Sa porodicom je otišao u SAD 1953. godine, a prije toga je bio u Parizu godinu dana.

Pjesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pjesničke početke posebno su uticali američki pjesnici Walt Whitman, Emily Dickinson, Wallace Stevens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svjetskih pjesnika. Najvažnije zbirke Charlesa Simića su, između ostalih: “Haronova kosmologija”, “Svijet se ne završava” za koju je 1990. dobio Pulitzerovu nagradu, “Šetnja sa crnom mačkom”, “Vjenčanje u paklu”, “Majstor prerušavanja”…

Najznačajnije knjige eseja su “Alhemija sitničarnice”, “Metafizičar u mraku”, “Gledaj dugo i netremice” i brojne druge.

Od 1999. godine napisao je 175 eseja i pjesama za The New York Review.

Prevodio je i druge pjesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije “Konj ima šest nogu”.

Član Američke akademije za umjetnost i književnost postao je 1995. godine.

Charles Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u New Hampshire-u, gdje je predavao američku književnost i kreativno pisanje.

Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”.

Dobitnik je niza velikih književnih nagrada, među kojima su i Pulitzerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinovu nagrada za poeziju, Nagrada „Wallace Stevens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Washingtonu, Medalja „Robert Frost“ za životno djelo u poeziji, Nagrada Vilcek za umjetnost i humanistiku, Nagrada „Zbigniew Herbert“ i Zlatni vijenac Struških večeri poezije, piše Nova.rs.

tačno.net
Autor/ica 10.1.2023. u 09:26