“Potočarske sjene” – bogatim kulturnim programom Konjičani obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici

tačno.net
Autor/ica 13.7.2016. u 09:52

“Potočarske sjene” – bogatim kulturnim programom Konjičani obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici

Nastavljajući njegovanje kulture sjećanja

 

Poseban program posvećen obilježavanju sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici, održat će se večeras na prostoru stare konjičke čaršije u Konjicu sa početkom u 20 sati i 30 minuta. Na otvorenom prostoru, bit će upriličen čitav niz sadržaja čiji je cilj podsjetiti na genocid počinjen u Srebrenici prije 21 godinu. Pored umjetničkog performasa “Srebreničke duše“ i prikazivanja filma “Marš smrti“ autora Muhameda Mujkića, u organizaciji Centra za kulturu NU Konjic te u suradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, organizovana će biti i panel diskusija “Kultura sjećanja“ te izložba “Potočarske sjene“ fotografa Velije Hasanbegovića.

Potocarske-sjene-24

Cilj ovakvih manifestacija je razvijanje institucionalnog pamćenje uz podršku umjetnosti. Za otvoreni prostor smo se odlučili jer želimo priču učiniti dostupnom  mladima koji nisu doživjeli rat, a o njemu gotovo i nemaju mogućnost učiti kroz formalno obrazovanje“, istakao je Benjamin Mušinović iz Centra za kulturu NU Konjic.

Izložba fotografija “Potočarske sjene” kroz objektiv Velije Hasanbegovića otkriva bol i patnju kroz koju je prošao te još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografijama Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje je fotograf bilježio u posljednje tri godine. Kroz četrdeset fotografija, Hasanbegović prikazuje posljedice genocida koji su u julu 1992. počinile srpske snage nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone pod kontrolom Ujedinjenih nacija. 

U okviru panel diskusije o kulturi i važnosti sjećanja govorit će član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine, Amor Mašović, osnivač i direktor organizacije “Obrazovanje gradi BiH“, general Jovan Divjak, te direktor Internacionalnog teatarskog Festivala MESS i rukovoditelj programa Modul memorije, Nihad Kreševljaković.

Organizatori pozivaju građane i građanke Konjica da prisustvuju ovim programskim sadržajima.

tačno.net
Autor/ica 13.7.2016. u 09:52