Posljednji ispraćaj novinara i publiciste Zije Dizdarevića

tačno.net
Autor/ica 24.11.2021. u 08:24

Posljednji ispraćaj novinara i publiciste Zije Dizdarevića

U petak 26. novembra 2021. godine biti će posljednji ispraćaj novinara i publiciste Zije Dizdarevića na sarajevskom groblju Bare od 12 sati.

Dizdarević je bio aktivan sudionik medijskog djelovanja više od pet decenija.

Savez novinara BiH proglasio je Dizdarevića novinarom 2001. godine. Pobjednik je konkursa za najbolji novinarski opus u 1995. godini Fonda Soros Otvoreno društvo.

Dizdarević je nosilac najviših priznanja u Radio Sarajevu i Radio televiziji Sarajevo – nagrade “Samuilo Milić” i Zlatne značke RTSA.

Na ispraćaju će biti emitovane tri melodije za koje je tekstove napisao Zija Dizdarević. “Ulica prkosa” nastala je nakon masakra građana u ulici Vase Miskina (Ferhadija), kompozitor je Fadil Redžić a izvođači Indexi. Pjesma “Mirjana”, koju je komponovao Esad Arnautalić, u spomen je Zijine rodice koja je dobila ime po njegovoj majci. Vokalni solista Vedo Hamšić, koji je nakon 27 godina ušao u Arnautalićev studio i otpjevao melodiju bez ponavljanja. To je pjesma rađena za Arnautalićev neostvareni projekat “Bosanskohercegovačka šansona”. Tako je i sa Dizdarevićevom “Sarajevskom kišom” posvećenoj suspruzi Nermi, koju je takođe komponovao Fadil Redžić. Izvođač je glumac Tarik Filipović, premijerno izvedena u zagrebačkom Lisinskom (2007. godine).

Zija Dizdarević je gotovo četvrt vijeka proveo u Radio Sarajevo, radeći poslove od pripravničkih do direktorskih. Od posljednje godine rata pisao je za Oslobođenje do 2011. godine. Dizdarević je pisao do posljednjeg daha i za druge medije, u novije vrijeme i portale u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i dijaspori.

Dizdarević je autor knjiga “Izmišljeni grijeh” i “Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova”, i koautor i suurednik monografije “Radio Sarajevo”.

tačno.net
Autor/ica 24.11.2021. u 08:24