Poslana je predivna slika: Vijest o otvaranju Vijećnice obišla svijet

tačno.net
Autor/ica 10.5.2014. u 09:24

Poslana je predivna slika: Vijest o otvaranju Vijećnice obišla svijet

Veličanstvena Vijećnica, simbol grada Sarajeva, u petak je nakon 22 godine ponovo otvorila svoja vrata. Vijest o ovom prekrasnom historijskom objektu, obišla je svijet kao i fotografije svjetlosnog spektakla kojim je zvanično otvoreno velebajno zdanje, ponos Sarajlija, ali i građana BiH

Na početnim stranicama gotovo svih svjetskih medija našla se Vijećnica. BBC navodi kako je Vijećnica granatirana i zapaljena u ratu, a sada nakon 22 godine otvorena na Dan pobjede nad fašizmom.

Daily Mail donosi opširniju reportažu o Vijećnici te osim fotografija sa jučerašnjeg otvaranja tu su i fotografije sušene i zapaljene vijećnice, koje podsjećaju na najveći kulturocid 20. stoljeća.

O otvaranju Vijećnice izvijestile su i strane agencije – Reuters, AP, AFP, ANSA.. navodeći kako je otvaranje Vijećnice prvi u nizu događaja kojima se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

O simbolu grada Sarajeva izvijestili su i brojni talijanski, francuski, njemački, španski i mnogi drugi mediji.

Strani mediji izvijestili su i o 3D mapping videoprojekciji na fasadi obnovljene Vijećnice, a kao posebnu izdvajaju fotografiju sa fašističkim kukastim križevima koja zapravo ismbolizira pobjedu Sarajeva i pobjedu BiH nad fašizmom.

Iz Sarajeva je jučer otišla predivna slika i poruka iz grada koji se uvijek uzdiže i koji ne dozvoljava da bude slomljen. Glavni grad BiH poslao je poruku da civilizacija uvijek pobijedi nad barbarstvom, ali i poruku da će Sarajevo ostati raskršće svjetova, kulturno središte regije i da Vijećnica uistinu simbolizira želju za mnogo boljom budućnosću.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 10.5.2014. u 09:24