PORTO MONTENEGRO – IZLOŽBA SUVREMENE ARHITEKTURE IN VIVO

Gradimir Gojer
Autor/ica 16.7.2018. u 09:23

PORTO MONTENEGRO – IZLOŽBA SUVREMENE ARHITEKTURE IN VIVO

Foto: Getty Images

Nije slučajno pjesnik kazao da je Boka nevjesta Jadrana. U toj Boki postoji čarobni drevni grad Tivat, a pored njega izgrađeno je jahting naselje Porto Montenegro. Ako postoji suočenje sa maketom raja na zemlji, onda sam to suočenje doživio svaki put kada sam kročio u ovo suvremeno naselje, projektirano, pak, po uzoru starog grada Perasta. Ono što sam spreman uvijek i na svakom mjestu braniti kao stoprocentnu istinu je da se u slučaju jahting naseobine Porto Montenegro radi o izložbi suvremene arhitekture. I to prvoklasno uspješne. Sve je ovdje na svom mjestu. I zgrade hotela i apartmana, bijelih i mediteranski raspjevanih fasada. A posebno ulice i trgovi sa cvjetnim perivojima fontana-zidova.

Minijaturan je to grad u kojem nema niti jednog detalja koji bi paktirao sa današnjom općom nekulturom. Za razliku od prestonice šunda i kiča, obližnje Budve, kojoj ni u kom slučaju ne pristaje pridjev prestonice bokokotorskog turizma, ovdje je kao i u Tivtu tišina ta koja vas miluje, a u cvjetnim perivojima dočekuju posjetitelje miomirisi ružinih buketa. Hortikulturnim rješenjima, koja bi mogla biti učilištima za studente ovih disciplina, Porto Montenegro se nameće kao bitna komponenta vizualnosti par exelance, izložba uspjeha suvremene arhitekture na otvorenom.

Porto Montenegro ima tako neosjetan i logičan prelaz u obližnji grad Tivat da to treba svakako izučavati na ponajboljim arhitektonskim učilištima u regionu, pa  i u čitavom svijetu!

Susrete sa ovim jahting naseljem bilježe moje najtananije lirske ganglije, Porto Montenegro je dijelom pismohrane najemotivnijih mojih susreta sa stvarnošću koju živimo. Stvarnošću koja je sva nestvarna.

Predvečerja i večeri u Porto Montenegru učinila su mi, bar na tren, više nego infernalni svijet oko nas podnošljivijim!

Gradimir Gojer
Autor/ica 16.7.2018. u 09:23