POETSKI PRIPOVJEDNIK

Gradimir Gojer
Autor/ica 16.10.2018. u 12:34

POETSKI PRIPOVJEDNIK

Foto: okf-cetinje.org

Sreten Vujović „Izabrane priče & Tommy, moj prijatelj“, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica

Sretena Vujovića nije lako niti jednostavno upoznati u njegovom temeljnom književnom izričaju.
Pjesnik zavidnog lirskog vrela književne emotivnosti, akademik i jedan od fundatora Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, europski prononsirani penovac, ovaj je književni stvaralac prevashodno pjesničke vokacije, pokazao da i kao prozni spisatelj itekako ima što reći…

Njegova knjiga izabranih proza kao stvorena je za književne znalce, gurmane literature krajnje prefinjenog ukusa!

Knjiga Vujovićevih proznih tvorbi sastavljena je logikom mudre unutarnje dramaturgije iz četiri cjeline: Izabrane priče, Knjiga postanja 1991., Kako se vratiti, Zapisi iz egzila,1998. i Tommy, moj prijatelj (monodrama).

Na početku i na kraju knjige dva su teoretsko kritička teksta o vrijednom Vujovićevom djelu autora Zorana Stanojevića, Enigmatična skica moguće stvarnosti i Borislava Cimeše, Refleksivna liričnost i magnetizam nadrealne realnosti.

Poput najboljih primjeraka hispanoameričkog proznog izričaja Sreten Vujović iznimno vješto u proznu materiju upliće liriku uzbudljivo i stilski dosljedno izlazeći iz jednog i suvereno ulazeći u drugi žanr…
Vujovićeve proze kao da kreću iz proživljene dokumentarnosti, a onda ulaze u slojeviti imaginacijski stroj, da bi nerijetko poentirale potpuno neočekivanom i gotovo fantazmagorijski porođenom situacijom magnetičnog realiteta.

Apatridski statusi pisaca rađali su uvijek životno intrigantne proze, meni pak najviše imponira proza imenom Rekvijem, koja isijava čudesnu toplinu temeljne humanističke osjećajnosti. Monodramski složena proza Tommy, moj prijatelj primjer je vještih spisateljskih metamorfoza i žanrovskih preslagivanja.

Knjiga rijetko zavodljiva u žanrovskom, a imperijalno moćna u stilskom pogledu, odaje Vujovića kao majstora lapidarnosti kratke prozne forme.

Gradimir Gojer
Autor/ica 16.10.2018. u 12:34