Drugi međunarodni festival lutkarstva

tačno.net
Autor/ica 5.9.2013. u 10:01

Drugi međunarodni festival lutkarstva

U Podgorici će danas u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović” (KIC), biti otvoren Drugi međunarodni festival lutkarstva

PODGORICA (AA) – U Podgorici će danas u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović” (KIC), biti otvoren Drugi međunarodni festival lutkarstva, koji će trajati do 8. septembra, a koji će otvoriti direktor Festivala, glumac i režiser lutkarstva Davor Dragojević.

Pored Podgorice, kako je saopšteno od strane organizatora, kao centralnog mjesta održavanja, u okviru Festivala će se odigrati po jedna predstava u Nikšiću i Herceg Novom.

Ove godine, predstavit će se četiri pozorišta iz četiri zemlje i to crnogorsko, iz Makedonije, Srbije i Slovenije, sa predstavama koje su, višestruko nagrađivane na međunarodnim festivalima.

Ljiljana Burzan Nikolić, direktorica komunikacije Festivala nagovijestila je da je ovogodišnja značajna finansijska podrška pružena od strane Fondacije Petrović-Njegoš i Počasnog ambasadora Festivala, princa Nikole lično.

„Sasvim sam sigurna da će i ove godine oni koji osjećaju, žele i razumiju zašto je ovakav događaj važan za cijelu našu divnu zemlju, naći načina da se uključe i doprinesu onoliko i onako kako mogu“, kazala je Nikolić.

Na večerašnjem otvaranju Festivala biće prikazana predstava Crvenkapa, a narednih dana djeca će imati priliku da odgledaju Labudovo jezero, Dječjeg pozorišta iz Kragujevca, a u subotu Snjeguljicu, Mini teatra iz Ljubljane, dok je posljednjeg dana Festivala predviđeno izvođenje predstave Makedonska prikazna, Teatra za deca i mladinci iz Skoplja.

Festival je takmičarskog karaktera, a ocjenjivaće ga međunarodni žiri u sastavu Marta Aroksalaši, koja je glumica i direktorica Dečjeg pozorišta u Subotici, Hristina Nedeva, scenografkinja iz Sofije, te Jelena Nenezić Rakočević, glumica iz Crne Gore.

Učesnici će biti nagrađeni za Gran pri za najbolju predstavu, kao i za nagrade za najbolju režiju, estetsko-tehnološko rješenje lutaka, originalnu muziku, scenografiju.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 5.9.2013. u 10:01