Počasne nagrade MESS-a Jasni Diklić i Fondaciji Hajnrih Bel

SEEcult.org
Autor/ica 3.10.2019. u 09:18

Počasne nagrade MESS-a Jasni Diklić i Fondaciji Hajnrih Bel

Glumica Jasna Diklić i Fondacija Hajnrih Bel dobitnici su počasnih Zlatnih lovorovih venaca 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, koji su im svečano uručeni 2. oktobra u Belom salonu Narodnog pozorišta.

Bosanskohercegovačka glumica Jasna Diklić nagrađena je za doprinos umetnosti teatra, a Fondacija Hajnrih Bel (Heinrich Boell) za razvoj scenske umetnosti.

Vidno ganuta, Jasna Diklić rekla je na ceremoniji da je “biti glumac i teško i uzbuđujuće”.

“Na sceni doživljavamo pobede, poraze, vodimo moralne bitke. Hvala vam svima, hvala mojim kolegama, hvala mojim Juventovcima na podršci, hvala mojim prijateljima i kolegama”, rekla je ona, iskazujući veliku zahvalnost festivalu, te svim umetnicima i saradnicima na podršci, saopštio je MESS.

Jasna Diklić i Nihad Kreševljaković, foto: Admir Kuburović

Umetnički direktor MESS-a, reditelj Dino Mustafić osvrnuo se na dugogodišnju saradnju s Jasnom Diklić, hvaleći njen talent i njenu podršku umetničkoj zajednici.

“Skoro da nema predstave koju radim u Sarajevu da je ne radim sa Jasnom. Uvek je bila nekovencionalna, a neverovatna je energija koju je posvetila radu sa decom”, izjavio je Mustafić, naglasivši da je u poslednjoj predstavi, zasnovanoj na jednom romanu, izmislio jedan lik samo kako bi za nju našao mesto.

“Kada razmišljam o svojim ulogama i kada razmislim koje su mi najdraže, sve su vezane za igranje zajedno sa Jasnom. Draga Jasna, jako te poštujem i volim i želim ti da nas još jako dugo uveseljavaš”, rekao je glumac Aleksandar Seksan, zahvaljujući joj na podršci, ohrabrenju i savetima.

Dramaturškinja Asja Krsmanović čestitala je Jasni Diklić na dosadašnjem uspehu i naglasila iščekivanje budućih projekata i saradnje, ističući njeno bogatstvo iskustva i otvorenost duha.

Jasna Diklić, foto: Admir Kuburović

Direktor MESS Nihad Kreševljaković pohvalio je Fondaciju Hajnrih Bel ne samo za višegodišnju podršku programima kao što su Modul memorije i sam MESS, već i za istinsko razumevanje misije tog festivala.

Ističući da Fondacija Hajnrih Bel i MESS dele zajedničke vrednosti, Kreševljaković je pomenuo to što “svima pružaju jednake šanse”.

“Fondacija se zalaže za uzajamno uvažavanje između žena i muškaraca različitih doba, svetonazora, etničkog porekla i bilo koje druge orijentacije. Interkulturalna kompetencija i odnos sa raznolikošću deo su njihove poslovne kulture”, istakao je Kreševljaković, uručujući Zlatni lovorov venac direktorki Fondacije Hajnrih Bel u BiH Marion Kraske, koja je izrazila uverenje da je preko umetnosti moguće aktivirati “nešto što je dobro za čovečanstvo”.

“Umetnost i pozorište su bitni stubovi slobode koja je važan faktor modernog, liberalnog i demokratskog društva. Za slobodu se moramo izboriti, a bolje mesto od pozorišta ne postoji za to”, poručila je Marion Kraske, zahvaljujući Direkciji MESS-a na nagradi i inspirišućem radu.

Marion Kraske, Nihad Kreševljaković, foto: Ivan Sebalj

Direkcija MESS-a je u obrazloženju odluke o dodeli priznanja Fondaciji Hajnrih Bel istakla, između ostalog, da je njeno prisustvo u Bosni i Hercegovini doprinelo realizaciji brojnih kulturnih programa koji su u osnovi imali ono za šta se zalaže i sam MESS – ideju slobode i potrebu za komunikacijom među ljudima kao fundamentima normalnog, slobodnog društva.

“Dvadeset godina u BiH i kroz višegodišnju saradnju sa Festivalom, te kroz podršku programu Modul Memorije, Fondacija dokazuje da se vodi misijom Hajnriha Bela: ‘Umešati se, to je jedina mogućnost da se ostane realističan’, kao apelom za aktivno građanstvo, apelom da se deluje kao Homo Politicus“, navela je Direkcija MESS-a povodom nagrade Fondaciji Hajnrih Bel koja sebe smatra delom zelene političke struje, koja se razvila i van Savezne Republike Nemačke kroz sučeljavanje tradicionalnih političkih pravaca socijalizma, liberalizma i konzervatizma.

59. MESS svečano je otvoren 28. septembra u Narodnom pozorištu video-muzičkim performansom “Fluidnost života”, a u znak protesta zbog odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta da mu smanji sredstva trajaće zapravo godinu dana, odnosno do početka jubilarnog, 60. izdanja, kada će biti izvedena predstava irske kompanije Dead Centre iz Dablina “Prva Čehovljeva predstava”, koja je trebalo da zatvori ovogodišnje festivalsko izdanje, ali neće biti igrana zbog umanjenja festivalskog budžeta.

Festivalski program obuhvata 21 produkciju iz 11 zemalja, a počeo je mađarskom predstavom “Imitacija života” u režiji proslavljenog Kornela Mundruca.

U okviru pratećeg programa, 50. MESS odao je 1. oktobra počast Borki Pavićević i Slobodanu Milatovića, kolegama i prijateljima tog festivala, na čiji su doprinos pozorišnoj umetnosti i kulturnoj produkciji u regionu podsetili njihovi saradnici i prijatelji.

SEEcult.org

SEEcult.org
Autor/ica 3.10.2019. u 09:18