Pobjednički film Kanskog festivala zatvara deveti Pravo Ljudski Film Festival

tačno.net
Autor/ica 16.11.2014. u 17:42

Pobjednički film Kanskog festivala zatvara deveti Pravo Ljudski Film Festival

Proglašenje pobjedničkog filma extra muros takmičarskog programa 9. Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u ponedjeljak, 17. novembra u kinu Meeting Point u 18 sati i 30 minuta. Dan će prethodno obilježiti program zabranjeno za snove u okviru kojeg će se održati master class velike njemačke umjetnice Ulrike Ottinger, a nakon toga i projekcija njenog ostvarenja “Ivana Orleanska iz Mongolije“. U posebnom fokusu će biti i dva filma iz selekcije re:versus, “Zaustavite lupajuće srce“ Roberta Minervinia i “Sklonište“ Fernanda Melgara.

Dan će početi u 11 sati u galeriji Duplex, gdje će o prirodi svog neustrašivog rada sa posjetiocima razgovarati njemačka umjetnica Ulrike Ottinger. Ottinger je kroz cijelu svoju karijeru bila režiserka, scenaristkinja, producentica i kamermanka na svim svojim filmovima, a njena filmska ostvarenja prikazana su na brojnim retrospektivama i izložbama uključujući i Venecijansko bijenale, Francusku kinoteku u Parizu, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, te Centar Pompidou u Parizu.

Program koji je posebno posvećen radu Ulrike Ottinger nastavit će se u kinu Meeting Point, gdje će se u 15 sati održati projekcije njenog filma “Ivana Orleanska iz Mongolije“. Priča govori o sedam putnica zapadnjakinja koje se upoznaju na Transsibirskom Expressu, kotrljajućem muzeju evropske kulture. Kada ih iz zasjede iznenada napadne banda mongolskih jahačica, grupa je oteta i upućena ka ravnicama unutarnje Mongolije, te se upuštaju u fantastično putovanje na kamilama kroz veličanstvene seoske predjele.

Posebno nestrpljivo, posljednji dan festivala očekuje “Zaustavite lupajuće srce“, jedan od pobjedničkih filmova prošlogodišnjeg Kanskog festivala. Film talijanskog režisera Roberta Minervinija, koji će slijediti proglašenje pobjedničkiog filma takmičarskog programa, govori o Sari, djevojci koja je odrasla u porodici farmera koza. Školovana kući, uz rigorozno pridržavanje biblijskih uputa, Sara je odgojena da bude pokorna supruga, podređena muškarcima, te emocionalno i fizički netaknuta do braka. Kada upoznaje Colbyja, mladog amaterskog jahača bikova, Sara pada u krizu, preispitujući jedini način života koji je ikada poznavala.

Film nakon kojeg se Pravo Ljudski Film Festival uspavljuje do sljedeće godine je djelo švicarskog režisera Fernanda Melgara, “Sklonište“. Priča govori o skloništu za migrante beskućnike u Lozani, gdje nadglednici imaju zadatak “sortiranja“. Iako sklonište može primiti stotinu ljudi, samo 50 “izabranih” bude pušteno unutra kako bi dobili topao obrok i ležaj. Posljednja festivalska projekcija zakazana je za 21 sat u Meeting Pointu.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 16.11.2014. u 17:42