PLJ17 poziva na otvaranje izložbe “Kao malo vode na dlanu”

tačno.net
Autor/ica 14.9.2022. u 13:36

PLJ17 poziva na otvaranje izložbe “Kao malo vode na dlanu”

Foto: Screenshot/PLJ17

U četvrtak, 15. septembra, u 13h u kinu Meeting Point bit će održana konferencija za medije na kojoj će organizatori Pravo Ljudskog Film Festivala (PLJ17) predstaviti 17. izdanje Festivala i njegov program. Prisutnima će se obratiti direktorica PLJ-a Kumjana Novakova i selektorica Farah Hasanbegović.

Isti dan, u Historijskom muzeju/Muzeju revolucije, u 19h, bit će otveren i predfestivalski program izložbom i prikazivanjem filma “Kao malo vode na dlanu” španske autorice Mireie Sallarès (u 20h). Izložba će trajati tokom cijelog Festivala, a projekcije filma, na otvorenom, će se dešavati svako večer do 20. septembra u istom periodu (20h).

Film “Kao malo vode na dlanu” je dio još nedovršene Trilogije otpadnih koncepata: dugotrajna istraživanja života u odnosu na sumnjiv politički prestiž koncepata kao što su istina, ljubav i rad. Autorica propituje ljubav kao koncept smeća, dok postavlja pitanje o tome koliko je ljubav reciklabilna ili neupotrebljiva u političkom smislu. Kao način povezivanja s ovim pitanjima, u filmskom razgovoru oko kojeg se artikuliše izložba i u kojem kao da razgovaraju samo dvoje ljudi, čuju se mnogi glasovi sa različitih mjesta: interpretacija jugoslovenskih ratova, transformacija vlasništva od vremena komunizma i tranzicija u kapitalizam, kritika romantične ljubavi, anarhističko naslijeđe i feministička antropologija, status stranca i tragedija izbjeglica, psihoanaliza i fikcija policijskog ispitivanja u kojem umjetnost dovodi u pitanje smisao takve prakse.

Foto: Screenshot/PLJ17

Za sve informacije o programu, lokacijama i ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, njihove društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.

PLJ17 je otvoren za sve, a organizatori se nadaju da će publika, potaknuta snagom pokretnih slika, propitivati, promišljati i reagirati o temama koje su u fokusu filmova, oživljavajući tako duh kolektivnosti u društvu koje zajedno gradimo.

Sedamnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) – NED, kao i mnogih drugih partnera: Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ambasada Brazila u Bosni i Hercegovini, Austrijski kulturni forum Sarajevo i Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini, Accion Cultural Espanola – AC/E, Predstavništvo vlade Katalonije u Jugoistočnoj Europi, Filmski centar Sarajevo, Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor/ica 14.9.2022. u 13:36