PJESNIK ARHITEKTURE

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.3.2019. u 09:20

PJESNIK ARHITEKTURE

Foto: aabh.ba

za svjetove svjetlina akademika Zlatka Ugljena zapisano

Prije nekoliko večeri u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, prigodom otvaranja izložbe Jagode Buić čuo sam putem govorne interpretacije njegove kćerke literarno briljantan esej akademika Zlatka Ugljena o velikoj hrvatskoj umjetnici i njegovoj dugogodišnjoj bliskoj suradnici. Ugljen je sa rijetkom mjerom, znanstveno fundirano, a artistički razigrano zborio o čudesima likovnih Buićkinih postignuća. I dok je čitan ovaj esej smjernoga akademika mojim sjećanjem rojile su se njegove kreacije, kojima je obogatio našu likovnu stvarnost, ali i više od toga, naše živote je ovim graditeljskim čarolijama odvodio u nestvarnost rijetke arhitektonsko-likovne ljepote i harmonije.

Iskrsavale su u mojim mislima nestvarna Šerefudinova Bijela džamija u Visokom, hoteli vodama i kamenu hercegovačkom sasvim pristali Ruža u Mostaru i Bregava u Stocu, pa neumski vrtovi između sunca i mora iz kamena iznikli, pa rezidencijalne kuće, pa jahorinski hotel Vučko

Posebno asociram na doprinos akademika Ugljena objektima sakralne arhitekture, kada su u pitanju crkve i samostani katoličke crkve u Bosni.

Ugljenov doprinos pri projektiranju Narodnog pozorišta Zenica (danas Bosanskog narodnog pozorišta)  posljednji je povijesno gledano veliki arhitektonski uspon arhitekture u oblasti gradnje objekata kazališne bh. infrastrukture.

Pjesnik ahitekture, sav u svjetlinu zaronjen, Zlatko Ugljen je jedna od najvećih živućih umjetničkih konstanti vremena koje živimo i jedna od rijetkih spojnica stvaralaštva našega doba sa svjetskim umjetničkim dostignućima.

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.3.2019. u 09:20