Performans Ronalda Randa u Kamernom teatru 55

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 07:45

Performans Ronalda Randa u Kamernom teatru 55

Balkan (Con)Text razgovori sa autorima dramskih tekstova obilježit će petak, 04. oktobar, 2013. ujedno i sedmi dan 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u 13 sati bit će mjesto diskusije sa Doruntinom Basha, autoricom predstave “Prst“, dok će se u 17 sati održati scensko čitanje drama Srđana Sandića.

Upravo iz selekcije Balkan (Con)Text, predstava „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“, autorice Tanje Šljivar na direktan i brutalan način, bavi se pitanjem nasilja među djecom, kao posljedicom indoktrinacije od strane odraslih, obrazovnog sistema i, u krajnjem ishodu, nacionalističke sredine u kojoj odrastaju. Radnja drame smještena je u 2000. godinu u Bosni i Hercegovini, u vrijeme kada je, usred tranzicije, još uvijek postojala nada da će budućnost donijeti prosperitet i promjene. Predstava igra u Narodnom pozorištu u 19 sati i 30 minuta.

Predstava autora Tim Etchellsa “Tommorow’s parties“ britanske trupe Forced Entertainment ponovo će biti izvedena pred sarajevskom publikom u 22 sata u Sarajevskom ratnom teatru.

U okviru programa OFF MESS Kamerni teatar 55 će u 17 sati biti domaćin predstave “Neka bude umjetnost“ jedne od zvijezda ovogodišnjeg Festivala Ronalda Randa. Ova inspirativna solo predstava oživljava Harolda Clurmana, “najutjecajniju ličnost u historiji američkog teatra“ i predstavlja nezaboravno putovanje kroz humor, strast i život proživljen punim plućima.

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 07:45