Kazališna umjetnost

Ovaj tjedan zanimljive predstave na sceni HNK Mostar

tačno.net
Autor/ica 2.2.2022. u 12:55

Ovaj tjedan zanimljive predstave na sceni HNK Mostar

Photo: Stojan Lasic

Dokumentarno-glazbenim pastoralom “Didak – svjetlost iz Hercegovine”, u četvrtak, 3. veljače, s početkom u 20 sati, obilježava se stogodišnjica smrti fra Didaka Buntića, hercegovačkog velikana, koji je krajem Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat za 17.000 djece. Ovaj znameniti franjevac obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško.

Tekst za pastoral je fra Šimuna Šite Ćorića, a režirao ga je Ivan Leo Lemo. Koproducent ovog projekta je HKUD „Didak“ iz župe Gradnići.

Adaptaciju i dramaturgiju sačinio je Dragan Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor Tatarević, a autor videa Slaven Marinčić. U ovome pastoralu, osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Lucija Zovko, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas „posudio“ i Nedžad Maksumić.

Predstava za koju se uvijek traži ulaznica više

Nagrađivana predstava “Gnijezdo”, u kazališnoj javnosti neformalno proglašena i jednom od najboljih predstava zadnjih nekoliko godina u BiH, bit će izvedena u petak, 4. veljače, i u subotu, 5. veljače 2022. godine s početkom u 20 sati.

Ovaj neobični kazališni komad, jer ga se doživljava svim čulima, autorski je projekt Marine Petković Liker, a inspiriran je poezijom Marka Tomaša. Za ovu predstavu uvijek se traži ulaznica više, a u njoj igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

“Gnijezdo” je predstava koja govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene, drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

Broj mjesta je ograničen, a ulaznice po cijeni od 10 KM moguće je rezervirati porukom preko Facebook ili Instagram stranice hnkmostar ili telefonom na broj 063 019 019 od 9 do 16 sati.

Cijena ulaznica za studente, učenike, umirovljenike i nezaposlene osobe je 5 KM. Studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno godišnje karte.

tačno.net
Autor/ica 2.2.2022. u 12:55