Osuda sramotne kaznene prijave protiv splitskih novinara

Nova ljevica
Autor/ica 24.3.2017. u 09:37

Osuda sramotne kaznene prijave protiv splitskih novinara

Nije da to nismo imali prilike vidjeti u Splitu i u proteklih dva i po desetljeća, ali današnja kaznena prijava nečega što se zove ‘Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije’, u kojoj su DORH-u prijavili Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, zbog širenja mržnje i netrpeljivosti prema hrvatskom narodu, nadilazi sve do sada viđeno.

kid

Dok su se devedesetih, u sred bijela dana na Pjaci spaljivali primjerci Feral Tribunea, a svo ovo vrijeme brojni novinari bili uspješno tuženi za duševne boli, s ovim potezom se otišlo i korak dalje. Ova kaznena prijava, neovisno o svim nelogičnostima i glupostima koje se u njoj nalaze, svjedoči o dubinskoj potrebi dijela društva da iznova uvede verbalni delikt, prokazuje pojedince zbog njihovih stavova i suspendira slobodu govora.

Njezina najveća tragedija nije u tome što je skupina totalitarista došla na ideju da je podnese, nego u tome što će sve to skupa proći bez ikakve šire društvene reakcije.

Čak i kad stavimo na stranu sve ono ranije navedeno, nesposobnost tužitelja da razumiju iole kompleksnije tekstove, otvorenu kritiku režima, satiru i uopće koncept širenja mržnje i netrpeljivosti, pa čak i takvu glupost da se ljude hrvatske nacionalnosti optužuje za širenje mržnje prema Hrvatima, ovdje se, da ponovimo još jednom, radi o cenzuri i nastojanju da se dokine sloboda govora.

Smatramo takvo što sramotnim i nedopustivim te izražavamo podršku spomenutim novinarima i njihovom radu.

Nova ljevica
Autor/ica 24.3.2017. u 09:37