Omaž Mirku Kovaču

tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 17:54

Omaž Mirku Kovaču

Omaž nedavno preminulom piscu Mirku Kovaču (1938-2013), jednom od najboljih autora nekadašnje Jugoslavije, biće održan 26. septembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, a obuhvata emisije iz bogatog fonda Redakcije za istoriografiju RTS-a, uz uvodno izlaganje pisca Filipa Davida, Kovačevog dugogodišnjeg prijatelja i saradnika.

Biće prikazana, između ostalog, i emisija iz ciklusa RTS-a “Ostavština za budućnost”, kao i kratka emisija iz serijala “Petkom u 22”, u kojoj Kovač govori o Tinu Ujeviću.

U “Ostavštini za budućnost”, Kovač priča, u razgovoru s Milivojem Begenišićem, o prelomnim događajima tokom detinjstva, oslobođenja i 1948. godine, o tome da je relativno malo čitao, kao i o svom omiljenom piscu Ivi Andriću. Kovačeva prva knjiga “Gubilište” izazvala je pravu hajku, a čak i treća knjiga “Rane Luke Meštrevića”, za koju je dobio nagradu “Milovan Glišić”, nije bolje prošla u vladajućim strukturama koje su tražile da se knjiga spali, a nagrada vrati.

Delove iz romana “Uvod u drugi život” govori u emisiji  Milan Pleština, a o Kovaču govore književnici Filip David i Radoslav Bratić.

Emisija “Ostavština za budućnost”, koju je režirala Mina Stanojević, premijerno je emitovana u maru 1991.

Posetioci DKSG-a videće i emisiju iz serije “Jedan čovek jedna pesma”, u kojoj Kovač priča da je kao đak pročitao knjigu pesama “Lelek srebraTina Ujevića, a kasnije je pročitao i sve ostale njegove knjige, znao napamet “Kolajnu” i želeo da se upozna s Ujevićem.

Pesmu “Fišharmonika” u toj emisiji iz 1984. godine recituje glumac Petar Kralj.

Svestrani Mirko Kovač, pisac romana, priča, eseja, TV i radio drama i filmskih scenarija, dobitnik je nekih od najznačajnijih nagrada na prostoru bivše Jugoslavije i uglednih stranih priznanja, a bio je poznat i kao oštar kritičar totalitarizma i nacionalizama na Balkanu.

Rođen 1938. godine je u Zetskoj banovini u vreme Kraljevine Jugoslavije, preminuo je 19. avgusta u Zagrebu u 75. godini.

Studirao je dramaturgiju u Beogradu, gde je i živeo do 1991. godine, a potom se preselio u Rovinj, u kojem je nedavno i sahranjen u prisustvu mnogobrojnih prijatelja i kolega sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Prevođen je na nemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski…

Autor je romana “Gubilište”, “Malvina”, “Vrata od utrobe” (nagrade Željezare Sisak, nagrada biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu i NIN-ova nagrada), “Uvod u drugi život”, “Kristalne rešetke”, “Grad u zrcalu”… Napisao je i zbirke priča “Rane Luke Meštrevića” i “Nebeski zaručnici”, kao i knjige eseja “Evropska trulež”, “Cvjetanje mase” i “Pisanje ili nostalgija”. Sa Filipom Davidom objavio je “Knjiga pisama1992-1995”, zasnovanu na njihovoj prepisci.

Bio je i autor scenarija za čuvene filmove “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”…

Po odlasku iz Srbije početkom 90-ih, gde se aktivno suprotstavljao rastućem nacionalizmu, postao je stalni saradnik splitskog nedeljnika “Feral Tribune”, nastavljajući nepromenjenim tempom da piše protiv hrvatskog nacionalizma.

Kovač je dobitnik više prestižnih međunarodnih nagrada, među kojima su nagrada švedskog PEN centra i Herderova nagrada.

(SEEcult.org)

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 17:54