Ognjišta

Ivo Anić
Autor/ica 23.10.2015. u 12:37

Ognjišta

Nikome naravno ni sindikalnim čelnicima ni sindikatu učitelja i profesora kao ni jednom razrednom ili fakultetskom profesoru na pamet nije palo da nam je zbog tog zakona, zakona koji je ukinuo vanredno školstvo iz zemlje otišlo stotinjak tisuća mladih ljudi. Jebiga, za Ognjišta se ne isplati štrajkati.

Prije točno godinu dana predsjednik Vlade RH Zoran Milanović na sjednici Vlade, na kojoj se pod prvom točkom dnevnog reda našao Prijedlog strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kazao je kako su se maksimalno trudili da se o tom dokumentu, ključnom za reformu školstva, postigne konsenzus.

– Ova je strategija jako važna za Hrvatsku. Ona je mjerljiva, a mjerit će se i rezultati njezine provedbe – istaknuo je Milanović i poručio da je jako važno koliko će se ulagati u znanost i obrazovanje te je nastavio da u Hrvatskoj, kao uostalom u cijelom svijetu postoje uspješni i oni malo manje uspješni.

– To će biti razlika između uspjeha i neuspjeha, to se pokazuje kroz povijest, a naročito u nekoliko posljednjih desetljeća. U tome su razlike između uspješnih i manje uspješnih država – upozorio je Milanović dodavši da se sada nalazimo u najuspješnijem i najuređenijem društvu.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar nastavio je monolog Premijera te je kazao da je glavni cilj strategije učiniti da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima pod jednakim uvjetima, a u skladu s osobnim sposobnostima svakog učenika. Hrvatski znanstveni sustav, kaže Mornar, trebao bi unapređivati ukupan svjetski fond znanja te pridonositi boljitku hrvatskog društva, a posebno gospodarstva.

Naravno malo ste razumjeli od svega i vjerujem da ste dok ste slušali dvojac koji se samozadovoljno smijao čekali da počne Liga prvaka i jebali im mater kao što to uglavnom radite za vrijeme Dnevnika čekajući utakmicu.

Kao što je javnosti već poznato, strategiju je izradio tim stručnjaka na čelu s prof. dr. Nevenom Budakom – nastavio je Premijer, a vama je ispao čips iz usta i uvjeren sam da ste se glasno nasmijali, točno iznad njihovih glava stajala je slika Ognjišta i to što vi umirete od smijeha nije istina bilo baš jasno vašim ukućanima no vama je to bilo jebiga urnebesno. Supruga vas je zamolila da se utišate jer mlađi sutra ima važan ispit, istina kod istog profesora ide i na repeticije pa je prolaz unaprijed riješen ali vi ste svakako ljuti što vam je sin glup ko kurac, a vi morate plaćati korumpirane profesore koji cijelo ljeto ne rade ništa, pola zime su po ekskurzijama i praznicima pa vas stisnu tih par mjeseci na proljeće kada im treba valjda da završe krov ili bazen na novoj kući na selu. I kada bi trebali raditi ta stoka se dosjeti štrajka radi dvjesto kuna, štrajka koji će vas stajati škole subotom kada bi trebali planirati vikend, isti oni koji oni planiraju cijelo ljeto dok vi crnčite po svojim firmama.

– Prokleti paraziti, uzdahnuli ste glasno i s tugom se sjetili Ivice Kičmanovića i kako je vaš otac sanjao da ćete jednom biti pravi gospodin, seoski učitelj i primati purice, pršute i plave omotnice svako proljeće kada malim kretenima dođe iz guzice u glavu da padaju razred i da bi se trebalo, jebiga uhvatiti knjige.

Nakon što su stručnjaci završili posao, otvorena je široka javna rasprava iz koje su pojedine primjedbe prihvaćene, a sve s ciljem da se, ako to bude moguće, a za to, navodno postoje određene naznake, o tom dokumentu postigne konsenzus – nastavila je voditeljica Dnevnika te nas uvela u prilog s nekog fakulteta gdje se par adolescenata kreveljilo iza smrtno ozbiljnog reportera.

-U svakom slučaju, provedba strategije trebala bi znatno promijeniti hrvatsko školstvo, od toga da će se u prvi razred osnovne škole, koja će trajati devet godina, upisivati djeca koja te godine do 1. rujna navrše šest godina pa do toga da će izvanredni studiji biti konačno ukinuti.

Osobe koje se žele školovati morati će upisati redovan studij te isti na javnim fakultetima plaćati po tržišnim cijenama, odnosno cijenama privatnih visokih škola – objašnjavao je prof. dr. Budak nezainteresiranom reporteru koji je klimao glavom, a vi ste vjerujem okrenuli na tren teletekst da se uvjerite da utakmica između Arsenala i Manchestera još nije počela.

– Tako izvanredni studiji ubuduće neće biti rezervna opcija za sve one koji se nisu uspjeli upisati na redovne studije. Napravit će se, kaže Budak i revizija studijskih programa te njihova usklađenost s Bolognom. Nasmiješeni dvojac rukovao se, a vi ste odahnuli, vremenska prognoza je bila kratka i Manchester je naravno gubio već u prvom poluvremenu sa tri naprema nula, šalu s Budakom zaboravili ste kao i strategiju o kojoj su lamentirali, a u međuvremenu tražili ste po frižideru mortadelu ili sir koji ste kupili na akciji.

Točno prije godinu dana prof. dr. Neven Budak izradio je strategiju kojom je ukinuo vanredne studije uz obrazloženje da ne možemo više dopustiti školovanje ljudi za zanimanja za koja ne postoji potreba na tržištu. Državi je interes da što više studenata završi započeti studij. Oni koji žele plaćati, neka idu na privatne studije i tako ušao u povijest školstva u Hrvata kao i u povijest Sindikata u Hrvata, kao i u povijest profesora u Hrvata koji su tu večer svi zajedno čekali da se na Einfieldu dogodi čudo, a Hajduk prođe Dnipro i kvalificira se u Ligu Uefa. Nikome naravno ni sindikalnim čelnicima ni sindikatu učitelja i profesora kao ni jednom razrednom ili fakultetskom profesoru na pamet nije palo da sutradan krene u štrajk ili kakav prosvjed.

Ako ste do sada imali kakvu nadu kada vas gaze maloumni šefovi da još ima šanse za vas i da možete skucati od mizerne plaće pa sebi uplatiti vanredni studij i sebi dati još jednu šansu u životu prof. dr. Budak vas je poprilično zajebao kao uostalom i same fakultete kojima je genijalac izbio 11 milijuna kuna godišnjeg profita samo Ekonomskom i Pravnom fakultetu u Zagrebu i Splitu.

Ali jebiga, igrao je Manchester, a poznato je da pri kraju Dnevnika sindikalni čelnici kao i profesori i učitelji čekaju prognozu vremena ili nervozno cupkaju u redu ispred obližnje kladionice. Štrajk? Ma hajte molim vas, ostavimo to za neka ozbiljnija vremena i ozbiljnije zahtjeve, predizborne kuhinje, recimo za povećanjem plaće od 200 kuna svima i naravno, ostavimo to za dogodine i mjesece kada će HDZ-u trebati malo predizbornih Ognjišta. Nikome naravno ni sindikalnim čelnicima ni sindikatu učitelja i profesora kao ni jednom razrednom ili fakultetskom profesoru na pamet nije palo da nam je zbog tog zakona, zakona koji je ukinuo vanredno školstvo iz zemlje otišlo stotinjak tisuća mladih ljudi. Jebiga, za Ognjišta se ne isplati štrajkati.

Ivo Anić
Autor/ica 23.10.2015. u 12:37