Održana promocija knjige “Žene opkoljenog Sarajeva“ autora Hidajeta Delića

tačno.net
Autor/ica 5.10.2017. u 17:58

Održana promocija knjige “Žene opkoljenog Sarajeva“ autora Hidajeta Delića

Foto: AB

Promocija fotomonografije “Žene opkoljenog Sarajeva“ autora Hidajeta Delića, održana je danas u Sarajevskom ratnom teatru u okviru MESS OFF programa 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Publikacija sadrži više od 60 fotografija koje autor zabilježio u periodu opsade i tematizuje ulogu žene u opkoljenom gradu, te ima za cilj biti primjer, motivacija i inspiracija da se ova tema što dublje istražuje i da joj se dodijeli mjesto i pažnja koju zaslužuje u našem društvu i vremenu u kojem živimo. Knjigu koja govori i o 113 žena koje su dale svoj život za odbranu grada, svojim riječima su predstavili direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, penzionisani general Armije RBiH, Jovan Divjak, direktorica Udruženja Infohouse, Dženana Alađuz, predavačica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Amira Sadiković, direktorica Fondacije Heinrich Böll, Marion Kraske te PR managerica Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Una Bejtović.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da je ova knjiga najbolji reprezent čime se MESS bavi u pogledu društvene osviještenosti. “Arhiva kojom je Hidajet raspolagao bila je jedna potpuno drugačija i nova dimenzija rata, a u njegovoj kolekciji je i jedina snimljena fotografija pogibije Olge Sučić. Baviti se prošlošću je nužno, ali na način da osvijestimo šta se dogodilo i zbog čega, te da zbog toga budemo bolji ljudi“, rekao je Kreševljaković te se zahvalio fondaciji Heinrich Böll što je prepoznala značaj ovog projekta.

Ova knjiga žene opkoljenog Sarajeva prikazuje ne kao žrtve nego kao heroine. Pokazale su dostojanstvo, drskost i želju da prežive. Mi u Fondaciji smo uvjereni da su žene prijeko potrebne svakoj zajednici i zbog toga moramo izgraditi inkluzivno društvo. Hvala Hidajetu što nas i nakon sto je preminuo podsjeća na snagu i nadu“, navela je direktorica Fondacije Heinrich Böll, Marion Kraske dok je direktorica Udruženja Infohouse, Dženana Alađuz, istakla interesantan detalj da je Hidajet Delić upravo i nju fotografisao kada je u toku rata u gradu sjedila i čitala knjigu . “Mislim da je bitno sjetiti se kako smo se u ratu borili protiv opsade i da vratimo tu snagu i želju“, poručila je Alađuz.

Penzionisani general Armije RBiH, Jovan Divjak, rekao je da se svakoj ženi opkoljenog Sarajeva treba odati priznanje i podsjetio na inicijativu podizanja spomenika ženama u ratu. “Moje sjećanje na rat je da su muškarci odbranili Sarajevo, a žene su ga spasile. One su bile i borkinje i domaćice i majke i supruge i radnice, doktorice, novinarke, kuharice, učiteljice… Žene su nas odgojile i održale i to se ne smije zaboraviti“, kazao je Divjak i posebno naglasio da nijedna ulica u Sarajevu nije posvećena ženi.

Hidajet na ovim slikama pokazuje čistu emociju, a ona je prenesena i na čitavu fotomonografiju. Obrazovanje koje budi svijest mora biti naša budućnost, a izdavanje ove fotomonografije je upravo korak u tom smjeru“, rekla je doc.dr. Amira Sadiković, dok je PR managerica Festivala MESS, Una Bejtović, istakla da bi voljela da su žene  i danas hrabre i odvažne koliko su bile u toku opsade i da se nametnu i pokažu šta mogu.

Svi zainteresovani građani i građanke, knjigu “Žene opkoljenog Sarajeva“ mogu preuzeti besplatno u direkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS (Maršala Tita 54/1).

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.10.2017. u 17:58