Održana promocija knjige Darke Cvijetića “Konopci s otiskom vrata”

tačno.net
Autor/ica 12.8.2014. u 13:26

Održana promocija knjige Darke Cvijetića “Konopci s otiskom vrata”

„Čitajući poeziju Darka Cvijetića evociralo se jedno vrijeme koje bi trebalo biti već perfekt ali ono je nažalost još uvijek prezent. Mi smo još uvijek u tom ratu i Darkova poezija pokazuje najbolje da je nasljedstvo rata toliko prisutno u svakom atomu našeg bića da je često nemoguće pričati o bilo čemu drugom. Način na koji Darko koristi neologoizme kojima obiluje njegova poezija uspijeva stvoriti nova značenja, uspijeva nas iznenaditi, uspijeva izvesti jednu vrstu poetske eksplozije koja nas može približiti onome pred čime je jezik tako često nemoćan”, kazao je Oliver Frljić na promociji knjige Konopci s otiskom vrata autora Darke Cvijetića.

frljic04

Oliver Frljić

Protekle sedmice u prijedorskom kinu Kozara održana je dugo iščekivana promocija štampanog izdanja knjige „Konopci s otiskom vrata“ autora Darka Cvijetića.

O zbirci pjesama „Konopci s otiskom vrata“ govorili su Oliver Frljić kazališni redatelj, Almin Kaplan književni kritičar, Amer Bahtijar ispred izdavača knjige Centra za kritičku misao i portala Tačno.net, dok je glumica Mirela Predojević izvela dio iz Cvijetićevog autorskog projekta „Feničanke, Materijali“ premijerno izvedenog nedavno u Pozorištu Prijedor.

darkoknjiga

Književni kritičar Alan Pejković o knjizi ” Konopci s otiskom vrata” je napisao:

„Možda je kičasto, možda potpuno pogrešno započeti recenziju vjerovatno najozbiljnije zbirke pjesama koja će ove godine biti objavljena u regiji jeftinom aluzijom na naslov petparački napisanog erotskog romana koji preplavljuje police knjižara već duže vrijeme. Sasvim moguće da je tako. Ipak, nakon nekoliko iščitavanja nove zbirke Darka Cvijetića naslovljene Konopci s otiskom vrata, dominantna nit mog razmišljanja jesu upravo te mnogobrojne nijanse crnog koje zbirka u svojoj mračnoj veličanstvenosti obuhvata.

U samom naslovu, u inverziji pozicija konopaca i vrata, Cvijetić daje naslutiti djelimičnu vjernost svom poetskom metodu iz Masovnih razglednica iz Bosne. Iako korištenje sličnih inverzija i drugih jezičkih eksperimenata u ovoj zbirci nije toliko rasprostranjeno kao u Razglednicama, ovaj metod i dalje ostaje jedan od zaštitnih znakova Cvijetićeve poezije. Strukturalno, zbirka se sastoji od prologa, dobro izabranog citata Duška Radovića u kojem se sjećanje raspinje između prošlosti i budućnosti, između realnosti i imaginacije i tri ciklusa pjesama koncipiranih kao pisma Draženu Erdemoviću, Srđanu Aleksiću i Alexandru Cvijetiću.

Ovo nije zbirka koja se čita za dva sata, ovo nije zbirka koja ne ostavlja ožiljke, ovo je zbirka koja vas primorava da joj zastanete na svakom drugom stihu, ako ne na svakom, i da se poklonite svakoj od onih nijansi crnila koje sam već pomenuo. Iako u smislu poetskog tona i tematskog odabira i nema distinktne granice između ciklusa pjesama, ono što Cvijetić postiže ovakvom strukturom je neka vrsta sveobuhvatnog pogleda na užase rata koji su i ovdje najfrekventnija tematska odrednica kao i u Razglednicama.“

Darko Cvijetić živi i radi u Prijedoru, u Pozorištu.

Napisao je zbirku kratkih priča MANIFEST MLADE BOSNE i nekoliko knjiga pjesama NOĆNI GORBAČOV, HIMENICA, PASSPORT FOR SFORLAND, MASOVNE RAZGLEDNICE IZ BOSNE, KONOPCI S OTISKOM VRATA.

Osnivač je nepostojećeg teatra A PRO PO PRIJEDOR, Dramskog studija LIJEVI TEATAR DESNICA i lažne organizacije URBA CULT 92.

Pjesme su mu prevođene na francuski, njemački, engleski, slovenački, mađarski i poljski jezik.

Zbirku pjesama „Konopci s otiskom vrata“ možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.digitalne-knjige.com/cvijetic.php

tačno.net
Autor/ica 12.8.2014. u 13:26