Održana promocija knjige “7 bh. drama” Liljane Mazove

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 11:27

Održana promocija knjige “7 bh. drama” Liljane Mazove

Promocija knjige “7 bh. drama“ autorice Liljane Mazove održala se sinoć u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo. U knjizi, koja je prva s ovakvim konceptom na makedonskom jeziku, makedonska publika moći će pročitati drame koje su napisali Almir Išmirević «Kad bi ovo bila predstava/Kad bi ovo bio film», Almir Bašović, «Priviđenja iz srebrnog vijeka», Abdulah Sidran, «U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce», Zlatko Topčić, «Srećna Nova 1994», Ljubica Ostojić, «Nevjesta od kiše», Radmila Smiljanić, «Balon od kamena», i  Mirza Fehimović, «Ćeif». Knjigu su zajedno priredili Festival MESS i Makedonsko ministarstvo kulture, a prva promocija održala se na makedonskom festivalu MOT, dok su izboru i u realizaciji knjige učestvovali reditelj Dino Mustafić i teatrolog dr. Muhamed Dželilović.

 “Mislim da se autori kod nas u Bosni i Hercegovini zanemaruju dok u prvi plan uvijek dolaze glumci i mislim da je ovo način da i autorima dramskih tekstova damo pozornost koju zaslužuju“, rekao je u uvodnom obraćanju Dino Mustafić.

Prema riječima same autorice, rad na knjizi trajao je dvije godine najviše zbog biroktarije sa kojom se borila. “Knjiga je proizvod ljubavi i optimizma, optimizma koji je najbitnija stvar kod nas umjetnika upravo zbog tih birokratskih prepreka“, istakla je Mazova te dodala da joj je ovo već peta knjiga sa balkanskog govornog područja. „Nisam željela lektora, jer lektori gledaju jezik bukvalno. Išarali bi mi knjigu, a dramski jezik je ulični jezik i zato sam morala potpisati izjavu da se odričem lektorske pomoći i da sam spremna na jezičke greške“, objasnila je Mazova i dodala da iako nije rođena Sarajka, da se u Sarajevu uvijek osjeća kao kod kuće.

Priliku da se obrate imali su i autori dramskih tekstova koji su prevedeni na makedonski jezik. Ljubica Ostojić je istakla kako joj je čast i zadovoljstvo što je pozvana na promociju i što je i njen dramski tekst dio knjige:“Ova Knjiga je zbir različitosti što će sigurno doprinijeti tome da čitaoci razumiju da i dramska knjiženost može biti interesantna“.

Liljana je uložila mnogo ljubavi i napora da realizira ovu Knjigu i hvala joj na tome“, rekao je Almir Bašovićdok je Almir Imširević naveo da se sa ovom knjigom osjeća kao malo dijete koje dobija rođendanski poklon.

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 11:27