ODLAZI IZVORNI “JUGODRP“

Gradimir Gojer
Autor/ica 21.1.2019. u 10:01

ODLAZI IZVORNI “JUGODRP“

Foto: Srna

Danas je Jugoslavensko dramsko pozorište obavijeno dubokom tugom. Umro je dramski prvak Miodrag Mrgud Radovanović. Još jedna glumačka legenda napustila je teatarsku, ali i životnu pozornicu.

Poznat po uzorno odigranom teatarskom reperoaru, ali i po filmskim i osobito televizijskim ostvarenjima, Miodrag Mrgud Radovanović bio je jedan od posljednjih izvornih jugodrpovaca. Bio je Radovanović među stupovima teatarske kuće koja je osnovana kao umjetnička reprezentacija teatarske Jugoslavije. I kao što nema negdanje Jugoslavije tako i reprezenti njene umjetnosti nestaju. Odlaskom Radovanovića ne odlazi samo vrhunski glumac. Dapače, odlazi vertikala etičnosti, izvornoga poštenja u srpskom i jugoslavenskom teatru. Niko ko je vezan za kuću sa beogradskog Cvetnog trga, ne miri se lako i jednostavno sa odlaskom onih koji su na jugoslavenskim teatarskim prostorima značili i u povijesti će obilježavati epohu europski relevantne kazališnosti.

Odlazak glumca poput Mrguda Radovanovića osjetiti će njegov matični teatar, ali i Radiotelevizija Srbije i filmske kuće na širem prostoru Balkana, a ne samo Beograda i Srbije.

Odlasci umjetnika koji su svjedoci velikog gvozdenog reperoara JDP-a znače krupnu provaliju u pamćenju najpozitivnijih iskustava teatra čijim smo jučer i danas dionicima i svojevrsnim svjedocima.

Gradimir Gojer
Autor/ica 21.1.2019. u 10:01