Koncert Željka Lučića

tačno.net
Autor/ica 28.3.2013. u 12:53

Koncert Željka Lučića

Od otpravnika vozova do svjetskog baritona
Narednog mjeseca u Narodnom pozorištu bit će održan koncert jednog od najvećih svjetskih baritona Željka Lučića.
Lučić je rođen u Zrenjaninu prije 45 godina, a pjevačku karijeru počeo je gotovo slučajno.
Radio je kao otpravnik vozova i pjevao u horu kada ga je zamijetila Biserka Cvejić u čijoj je klasi i upisao novosadsku muzičku akademiju u 25. godini života.Nakon nastupa u beogradskoj operi, te pobjede na međunarodnom natjecanju u Barceloni, potpisuje ugovor sa frankfurtskom operom, a njegova karijera počinje zvjezdani uspon 2005. godine gostovanjem u Covent Gardenu. Slijede nastupi u pariškoj i Bečkoj državnoj operi, a već naredne godine nastupa u Metropoliten Operi u New Yorku.

Gioconda, Macbeth, Rigoletto i brojne druge opere osigurale su mu status jednog od vodećih svjetskih intepretatora u baritonskom repertoaru. Lučić danas nastupa u najvećim svjetskim opernim kućama i festivalima, u novim produkcijama, s najvećim imenima iz opernog svijeta.

Trenutno se Lučić nalazi u Chicagu gdje će do 30. marta nastupati u Lyric Operi, jednoj od vodećih opernih kuća sjevernoameričkog kontinenta. Ovo je njegova premijerna sezona u čikaškoj operi a nakon koncerta u Sarajevu 19. aprila, Lučića očekuju nastupi u Minhenu, Beču i Cirihu, dok će krunu njegovog dosadašnjeg rada činiti Traviata u kojoj će imati glavnu rolu, na otvorenju naredne sezone u milanskoj La Scali, pod ravnanjem Danielea Gattija. Traviata će biti vrhunac milanske proslave 200. godišnjice Verdijeva rođenja.

Na sarajevskom koncertu 19. aprila uz izvrsnog Lučića nastupit će i maestro Ivo Lipanović koji će dirigirati Sarajevskom filharmonijom i Horom Opere Narodnog pozorišta. Sopranistica Aida Čorbadžić pridružit će se Lučiću na sceni, zajedno sa tenorom Amirom Saračevićem i basom Ivanom Šarićem.
Ulaznice za koncert Željka Lučića mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po cijeni od 20, 35 i 50 KM, a više informacija možete naći na www.maf.ba.
tačno.net
Autor/ica 28.3.2013. u 12:53