Novi uspjesi Baleta Mostar Arabesque, održan prijem i kod gradonačelnika Kordića

tačno.net
Autor/ica 23.12.2021. u 09:17

Novi uspjesi Baleta Mostar Arabesque, održan prijem i kod gradonačelnika Kordića

U kazalištu Trešnja se od 20. do 23. prosinca održao šesti po redu Winter Zagreb 2021. Ove godine učestvovalo je 4.300 djece i odraslih, podijeljenih po uzrastu, kategorijama i plesnim stilovima. Talentirana djeca došla su iz zemalja regiona (Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Makedonije), ali i iz Rumunjske, Bugarske, Belgije, Turske, Sjevernog Cipra, Italije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Moldavije, Australije, Kanade itd.

Organizatori natjecanja bilo su Dance Academy Zagreb & Bambi kids, pod okriljem federacija IBFF FIT KIDS & INTERNATIONAL DANCE OPEN. Pored ove dvije federacije, pokrovitelji ovog natjecanja bili su i Grad Zagreb i Turistička Zajednica Grada Zagreba.

Barbara Mandlbaum (10g.) se natjecala u kategoriji Solo Kids, sa Paquita varijacijom 1 moderato, iz istoimenog baleta.

Barbara Mandlbaum

Umjetnička direktorica BMA, Atleta Ćehić, prof. baletske pedagogije, je tom prilikom izjavila: „Kada smo početkom ovog mjeseca sa Internacionalnog takmičenja 5678 Community u Mostar donijeli 33 zlatne medalje i diplome, tri Zlatna pehara za tri grupne koreografije, jednu Lentu za izvrsnost plesa klasicne varijacije, te Specijalnu nagradu za contemporary koreografiju, bila sam ponosna da ovu godinu zaokružujemo ovako masovno lijepim rezultatom, međutim, to nije bio kraj. Od Zagreba nismo ništa posebno očekivali, sem neprocjenjivog iskustva, jer ovo takmičenje okuplja djecu sa četiri kontinenta. Međutim, imponuje kad se prevarite u pozitivnom smislu. Drago mi je što se radi o mojoj učenici Barbari Mandlbaum, koja je na Balkanskim kvalifikacijama Dance World Cup 2020 od 82 učesnika svih uzrasta, bila proglašena za najbolju. Njen tadašnji uspjeh nismo stigli na pravi način proslaviti, jer smo odmah nakon toga svi kolektivno otišli u karantin. Potom je nepravedno oštećena na Balance takmičenju u Sarajevu.”

Ćehić je dodala i to da misli da ovaj njen/njihov uspjeh nije slučajan.

“Najprije da, po ko zna koji put za ovih 15 godina, pojasni da je Balet Mostar Arabesque nepobitno etablirana činjenica u edukativnom, koreografskom, kostimografskom promišljanju klasične, etno-karakterne i contemporary umjetnosti u Mostaru, BiH i šire. I sve to, u groteskno minimalnim uslovima. S druge strane, da Gradski oci na pomisao o umjetnosti, kulturi i sportu počnu razmišljati drugačije. A sa tim drugačijim razmišljanjem će neminovno doći do odgovora i do pravog postavljanja vrijednosti: ko, šta, kako, koliko i zašto je tu gdje je”, zaključila je.

Nedavno je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u Gradskoj vijećnici članice Baleta Mostar Arabesque i direktoricu Ćehić, povodom njihovog svjetskog uspjeha u osmom mjesecu gdje je osam balerinicina na svjetskom finalu Dance World Cup 2021 osvojilo brončanu medalju. S obzirom na to da su četiri mjeseca čekale na termin, u međuvremenu se lista uspjeha proširila, te se kod gradonačelnika pojavilo devetnaest baletinica i balerina sa ovogodišnjim medaljama: 8 brončanih sa Svjetskog finala, 33 zlatnih, jednom srebrnom, jednom Lentom i jednom Specijalnom nagradom sa Internacionalnih natjecanja.

“Kada smo ušli u salu za prijem, dočekala nas je jedna egzotična ptičica koja je djeci u trenutku dala pravu intonaciju raspoloženja, a meni dobar znak. Čekajući gradonačelnika, otvarali smo prozore sa osobljem i ljubazno molili ptičicu da iziđe, ali ona se samo zabavljala na sebi svojstven način. U jednom trenutku je izletjela kroz prozor, a u drugom smo na vratima čuli gradonačelnikov pozdrav i to je bio znak da se djeca iste sekunde postroje i stanu u petu poziciju nogu. Potom je gospodin Kordić ‘nabacio’ rukom drugarski pozdrav svakoj balerinici i pokušao napraviti petu poziciju. U iznimno toploj, ali i poslovno konkretnoj atmosferi gradonačelnik je bio veoma zainteresovan za naše rezultate, ali i načine na koje Grad može pomoći, kako bi se donekle amortizovali nikakvi uslovi rada. Svi smo ponosni što smo gradonačelniku predstavili malu baletsku vojsku koja marljivo usvaja najviše vrijednosti rada i za to biva po svijetu nagrađivana i što nas je neočekivanotoplo i angažirano primio”, kazala je direktorica Ćehić.

Inače Balet Mostar Arabesque djeluje već 15 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska takmičenja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja sa respektabilnih takmičenja.

Iako radi u minimalnim uslovima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog plesa.

tačno.net
Autor/ica 23.12.2021. u 09:17