Novi projekti Gradimira Gojera

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 10:21

Novi projekti Gradimira Gojera

Nakon uspjeha koje postiže njegova dramatizacija i režija dokumentarističkih proza Dobri ljudi u vremenu zla, Svetlane Broz i  scenske vizualizacije poezije Jakše Fiamenga Oteto od tmine redatelj i pisac Gradimir  Gojer 1. marta počinje režiju koprodukcijskog projekta Centra za kulturu iz Novog Pazara i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice drame Željka Vušurovića Deportacija.

U predstavi Deportacija prvi Gojerovi suradnici su dramaturg Svetlana Broz, scenograf i kostimograf Vanja Popović, dok je redatelj sam odabrao muziku. Uloge tumače Jasna Bery iz Sarajeva, Ljubomir Bandović iz Beograda, Lemana Bećirević i Vahid Džanković iz Novog Pazara i  Lana Zablocki i Anđela Ilić iz Zenice.

Producenti Deportacije su Husein Memić i dr. Hazim Begagić.

Gojer je upravo okončao rad na rukopisu knjige Akvarel koji pjeva o umjetničkom djelu i životu poznatog sarajevskog akvareliste Fuada Arifhodžića.

Gojer je takođe izdavaču predao svoju novu zbirku poezije Svjetline Laništa.

„Najznačajnijim ipak smatram svoj nedavni izbor u krug odabranih, u redovito članstvo Akademije Balkanike Europeane iz Bukurešta, gdje sam sudjelujući u radu Matičarske komisije predložio, a akademici iz sedam zemalja su usvojili, da iz BiH redovnim članicama Akademije postanu redateljka Jasmila Žbanić i grafičarka Marina Finci. Predložio sam i da se jedna od narednih sesija Akademije organizira u jednom od bh. gradova“- izjavio je Gojer.

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 10:21