Novi Frljićev projekat: Hrvatsko glumište: Treći dio ”Trilogije o hrvatskom fašizmu”

tačno.net
Autor/ica 14.11.2014. u 11:31

Novi Frljićev projekat: Hrvatsko glumište: Treći dio ”Trilogije o hrvatskom fašizmu”

”Hrvatsko glumište” podsjeća na ono što je izgovoreno 1990-ih godina, a što pokazuje da većina hrvatskog glumišta nije imala kritički odnos prema tadašnjoj političkoj situaciji i političkoj nomenklaturi

 Novi autorski projekt ”Hrvatsko glumište” redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića premijerno će biti izveden na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 19. studenoga, u 19.30 sati. Riječ je o predstavi koja je već i prije premijere uzburkala javnost, a više o projektu kazao je Oliver Frljić, ujedno intendant i v.d. Hrvatske drame:

– Predstava ”Hrvatsko glumište” imala je medijsku izvedbu koja joj je prethodila, a sada smo pred kazališnom izvedbom. Ovaj autorski projekt predstavlja treći dio ”Trilogije o hrvatskom fašizmu”. U tom smislu predstava ”Hrvatsko glumište” referira se na neke ranije radove. ”Trilogiju o hrvatskom fašizmu” započeli smo na Splitskome ljetu 2008. godine, zabranjenom pa ipak odigranom predstavom ”Bakhe” o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih uoči i tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti. Predstava ”Aleksandra Zec” zaokupljena je najekstremnijim zločinom – činom ubojstva djeteta, a predstavom ”Hrvatsko glumište” postavljamo sljedeća pitanja: Može li se ono što većina hrvatskog glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazvati kazalištem, ako bi naime kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje? Kakvo je to uopće kazalište, to većinsko hrvatsko glumište, koje ne prepoznaje tragediju svojih sugrađana? Kakvo je to kazalište koje na fašizam odgovara – fašizmom? – osvrnuo se Frljić, dodajući da ”Hrvatsko glumište” podsjeća na ono što je izgovoreno 1990-ih godina, a što pokazuje da većina hrvatskog glumišta nije imala kritički odnos prema tadašnjoj političkoj situaciji i političkoj nomenklaturi.

Dramaturg Marin Blažević istaknuo je da ”Hrvatsko glumište” predstavlja radikalizaciju prijašnje Frljićeve predstave ”Turbofolk”, pokazujući što se događa kad cijeli društveni fenomen turbofolka eskalira u tragediju, odnosno fašizam. Blažević je podsjetio i da je odnos prema Šnajderovu ”Hrvatskom Faustu” postao prošlost, dok predstava ”Hrvatsko glumište” u autorskom smislu pripada svima koji su je stvarali.

Materijal za predstavu tako je nastao i zahvaljujući glumcima, a u ”Hrvatskom glumištu” sudjeluje i zbor Opere pod vodstvom Igora Vlajnića. U predstavi igraju Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Jerko Marčić, Nikola Nedić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Nina Batinić i Jolanda Pahor. Glumac Dražen Mikulić kaže da je način rada bio sličan onome u ”Turbofolku”, a njegova je pretpostavka da će ”Hrvatsko glumište” zasigurno izazvati polemike i proturječja – što je, uostalom, i posao kazališta. Mikulić je kazao da ”Hrvatsko glumište” predstavlja suočavanje s hrvatskom prošlošću, što narod treba učiniti da bi krenuo u sretniju budućnost.

Novi član ansambla Hrvatske drame postao je Jerko Marčić, za kojega sudjelovanje u ”Hrvatskom glumištu” predstavlja ”krštenje” u HNK Ivana pl. Zajca. Za njega – kako je istaknuo Marčić – ”Hrvatsko glumište” otvara pitanje glumačke odgovornosti i etičnosti na sceni. Gosti u predstavi su mladi glumci Nikola Nedić i Nina Batinić, koji su glumili i u ”Aleksandri Zec”. U autorskoj ekipi predstave su i asistentica redatelja Nina Gojić, asistentica dramaturga Nataša Antulov, kostimografkinja Sandra Dekanić, scenografkinja Petra Veber i oblikovatelj svjetla Boris Blida

Novi list

tačno.net
Autor/ica 14.11.2014. u 11:31