Nepoznati zapisi iz ‘Malog princa’

Autor/ica 27.4.2012. u 09:25

Nepoznati zapisi iz ‘Malog princa’

Antoine de Saint-Exupéry, nestao 1944. u vrijeme zračne izviđačke misije u II svjetskom ratu; Crédits photo : LIDO/SIPA/SIPA

 

Antoine de Saint-Exupéry je napisao nekoliko varijanti čuvene knjige objavljene 1943. Ovaj originalni rukopis će biti na aukciji kod Artcuarial-a 16. svibnja 2012. u Parizu. 

Nevjerojatno otkriće stručnjaka Artcurial-a Oliviera Deversa i Benoît Puttemansa: naletjeli su na njega pretražujući paket pisama i rukopisa povjerenih nekom kolekcionaru (koji želi ostati anoniman)  u cilju prodaje knjiga i suvremenih rukopisa, predviđene za 16. svibnja.  Nepoznati zapisi ‘Malog princa’ bili su ‘skriveni’ usred svežnja. Ni vlasnik tih papira nije znao da postoje.

U dugim godinama otkad ih posjeduje ta osoba nikada nije pokušala odgonetnuti smisao tog ‘teksta’ očito ispisanog na brzinu i teško čitljivog, na dvije stranice vrlo tankog papira, iskrižanog i punog napomena. “Poskočio sam kad sam shvatio da se radi o bilješkama ‘Malog princa’ de Saint-Exupéryja, priča Olivier Devers. To je bilo jako uzbudljivo”. I tako rijetko, da je rukopis procijenjen na između 40 000 i 50 000 eura, što znači deset puta više od bilo kojeg običnog rukopisa. Potreban je zaista stručnjak da bi dešifrirao rukopis de Saint-Exupéryja. “To je skoro prijevod”, potvrđuje Oliviers Devers. Ono što on otkriva je iznenađujuće. Tu je jedan neobjavljen tekst i varijante poglavlja XVII i XIX. “Redoslijed obrađenih poglavlja u našem javnom predstavljanju će biti obrnut”, naglašavaju eksperti u prodajnom katalogu, a tako je precizan, da bi se skoro povjerovalo da se radi o kritičkom izdanju ovog best sellera (‘Maliprinc’ je najprodavanija i najprevođenija francuska knjiga na svijetu, od 1943.).

Četiri teksta imprimirana na pisaćem stroju

  

 Rukopis ‘Malog princa’, Crédits photo : Artcurial

 “Opisana radnja se odvija u trenutku kada, nakon što je obišao šest planeta,Mali princ stiže na Zemlju, sedmu planetu zaredom koju posjećuje, nastavlja Olivier Devers. Dijelovi poglavlja se lako mogu prepoznati. Jednostavno, formulacije se razlikuju od onih koje poznajemo”. Obje verzije su u katalogu uvrštene jedna pored druge. A ona koja nije objavljena je ipak vrlo lijepa.

 “Kad bismo okupili sve stanovnike ove planete jedne pored drugih stisnute kao za neki miting, Bijele, Žute, Crne, djecu, starce, žene i muškarce, ne zaboravljajući ni jedno jedino biće,  cijelo čovječanstvo bi stalo na otok po imenu Long Island”, može se pročitati u bilješkama. Zadnje riječi podsjećaju da je u ono vrijeme Antoine de Saint-Exupéry bio jedan od glasova Otpora. Nakon primirja boravio je u egzilu u New Yorku, a ovu knjigu pisao je u tom kontekstu II svjetskog rata.

 “Zapisi datiraju vjerojatno iz 1941. što od njega čini dokument koji prethodi onom zabilježenom na pisaćem stroju, koji je u vlasti Nacionalne knjižnice Francuske”, naglašava Olivier Devers. Ekspert podsjeća da se u povijesti zna za samo četiri na pisaćem stroju imprimirana teksta.

  

Rukopis ‘Malog princa’, Crédits photo : Artcurial

 

Originalni rukopis je sačuvan u NewYorku, u knjižnici Pierpont Morgan. Knjižnica ga je preuzela od Sylvije Hamilton Reinhard, njujorške novinarke u koju je Saint-Ex bio kratko, ali žarko zaljubljen i kojoj je povjerio svoju finalnu verziju rukopisa ‘Malog princa’ krajem travnja 1943. u trenutku pred odlazak u Sjevernu Afriku. “Prema Sylvijinim riječima, lisičina rečenica da je ono što je važno očima nevidljivo, bila je upućena njoj. Pa ipak je Saint-Ex otišao, a nije njoj ostavio ove sada otkrivene stranice bilješki ‘Malog princa’.

Pronađen je dakle drugi svežanj neobjavljenih zapisa. “Govori o susretu sa jednom osobom što neće biti sačuvano u tekstu, rezimira Olivier Devers.Mali princ je upravo otkrio Zemlju i sreo prvog stanovnika te planete”. Saint-Exupéry piše “Evo možda jednog veleposlanika ljudskog duha”. Čovjek je vrlo zauzet. “Tražim riječ od šest slova koja počinje sa G i znači ‘gargarizam’, kaže on kroz piščev tekst. “Gargarizam, kaže Mali princ”. “Gargarizam, kaže čovjek”. Komentar stručnjaka: “Enigmatičar pomišlja na poslovnog čovjeka kojeg Mali princ sreće u objavljenoj verziji. Obojica su ponesena apstraktnim razmišljanjima, slovima ili brojkama, i obojici smeta ovo malo čudno biće”.

Zapisi se završavaju ovom enigmom. Oliviers Devers i Benoît Puttemans su je pokušali odgonetnuti. I još uvijek razmišljaju. Možda će na dan licitacije, 16. svibnja, neki ljubitelj u prodajnoj sali ponuditi rješenje. A kad se radi o misterioznosti, Antoine de Saint-Exupéry zna nešto o tome. Olivier Devers ima ovakvo zapažanje: “Jeste li primijetili da su inicijali Malog princa (na francuskom: Petit Prince) isti kao kod Petra Pana i Palčića (na francuskom: Petit Poucet). Dječija književnost je prepuna simbola.

Umjesto zaključka, stručnjak napominje da je u istom svežnju rukopisa pronađen i jedan rukopis o Patagoniji, napisan oko 1932. (predviđena cijena na licitaciji je između 50 000 i 60 000 eura). Autor u tekstu opisuje svoj život u vrijeme dok je bio avijatičar, i poslije etnolog. A ‘njegovi letovi iznad Patagonije su povezani sa mitskim tekstom ‘Malog princa’, potvrđuje Olivier Devers. Gledana sa neba, Zemlja izgleda kao velika pustinja, a vulkani kao taburei”. 

 

Valérie Sasportas

Le Figaro.fr

 

Tagovi:
Autor/ica 27.4.2012. u 09:25