In memoriam - Blagoja Stefanovski

Neka te anđeli prate

Gradimir Gojer
Autor/ica 6.4.2021. u 09:40

Neka te anđeli prate

Foto: Wikipedia

U ovim beznadnim koronskim vremenima život odavno ne stanuje na Balkanu. Samo trajemo u nadi da ćemo izdržati. Izgubljenih kontakata sa svetom izvan naše svakodnevice, samo u mislima se vraćamo onima za koje nas vežu najlepše uspomene. Tako sam i sâm mjesecima bezuspješno pokušavao da uspostavim kontakt sa svojim velikim prijateljem Blagojem Bagetom Stefanovskim. Noćas, zahvaljujći fb. kontaktu saznajem da je u decembru 2020., u Bitoli i njenoj ubavini dušu ispustio najveći makedonski strasnik kazališne djelatnosti… Još jedan gubitak, koji otkida komad duše, jer Bage je bio moj prijatelj… Bio je više od kolege na poslovima teatra.

Iz teatarski zanavijek inficirane obitelji, Bage je temeljnim obrazovanjem bio glumac, talentirani akter kojega sam upoznao kao protagonistu u kultnoj bitolskoj predstavi Marina svadba (Svadbata na Mara), da bi se na čelu uglednog Bitoljskog narodnog teatra profilirao u najvrsnijeg menadžera. Najveći uspjesi ovog teatra vezani su upravo za vrijeme kad je tim teatarskim brodom krmanio Blagoj Stefanovski.

Bio je neumoran djelatnik kome ništa nije bilo teško. Jedno vrijeme obnašao je dužnost i ministra kulture u Vladi Republike Makedonije…

Od svih nas koji smo sudjelovali u utemeljenju teatarske asocijacije NETA (Nova teatarska asocijacija) bio je najuporniji i prvenstveno zahvaljujući njemu NETA je opstala…

Dva puta sam na njegov poziv režirao u Makedoniji koju volim. U Bitoli sam postavio tekstove Janisa Gudelisa i Petera Turinija, a u Ohridu Samjuela Beketa. Obe režije obilježilo je čudesno druženje s Bagetom.

Dobri i plemeniti Bage, tvojim odlaskom ostala je ogromna praznina u južnoslavenskom teatarskom prostoru, kao i u mojoj duši.

Neka te anđeli prate, prijatelju!

Gradimir Gojer
Autor/ica 6.4.2021. u 09:40