Ne rušite mostove: 22 godine od rušenja Starog mosta u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 9.11.2015. u 13:46

Izdvajamo

  • Na današnji dan prije 22. godina, 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Most je pao u rijeku Neretvu tačno u 10,16 sati, nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Povezani članci

Ne rušite mostove: 22 godine od rušenja Starog mosta u Mostaru

Foto: šg

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Elmir Sarić, danas je u 10.16 sati obilježena 22. godišnjica od rušenja Starog mosta u Mostaru. 

Klub skakača u vodu “MoStari”, kao i svake godine, uz mnoštvo građana, obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru.

“Znamo kako je bilo živjeti punih 11 godina bez Starog mosta, ali ne smijemo zaboraviti ono što se desilo da se nikad nikome ne ponovi”, kazao je u ime skakača u vodu ‘MoStari’ Saša Oručević.

“Ovo je sjećanje na jedan Stari most koji je stajao 427 godina i daj Bože da ovaj novi Stari most duže traje nego dosadašnji. Mi smo ovaj Stari most zamišljali kao živo biće. Tu smo mladost provodili, djetinjstvo pa i starost. Tko god je zakoračio na Stari most i tko je tu bio ne može da ga ponovno ne posjeti”, kazao je Emir Balić, legendarna mostarska lasta, šampion skokova sa Starog mosta.

Na današnji dan prije 22. godina, 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Most je pao u rijeku Neretvu tačno u 10,16 sati, nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Iako je Haški tribunal prvostepenom presudom u slučaju ”Prlić i ostali” presudio kako se Starim mostom koristila Armija BiH te da je zbog te činjenice navedeni objekt bio legitimni vojni cilj, to ne umanjuje barbarski čin koji je počinjen nad najljepšim spomenikom osmanske kulture u Evropi.

Most je, prema riječima svjedoka, odnosno prema snimcima Mostarca Nedžada Kasumovića, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Granatiranje i rušenje mosta, snimljeno kamerama Nedžada Kasumovića, odnosno Eldina Palate, brzo je obišlo cijeli svijet.

Vojni i politički lideri takozvane ”Herceg-Bosne” proglašeni su krajem maja 2013 g. nepravomoćnom presudom krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, također, na po 20, odnosno 20 godina zatvora. Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore “Herceg-Bosne” na ukupno 10 godina.

Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. godine, nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.  Izvodač gradnje mosta je bio Mostarac Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Stari most je obnovljen i svečano otvoren u julu 2004. godine. Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska,  Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine. Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč. Obnova je završena u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU.

2005. godine Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

 

 

tačno.net
Autor/ica 9.11.2015. u 13:46