Na sceni SARTR-a predstava ‘Istina ili izazov’ o iskustvu odrastanja i postgeneracijskim traumama

tačno.net
Autor/ica 21.6.2023. u 16:47

Na sceni SARTR-a predstava ‘Istina ili izazov’ o iskustvu odrastanja i postgeneracijskim traumama

Foto: SARTR

Na sceni Sarajevskog ratnog reatra SARTR 23. juna premijerno će biti izvedena predstava “Istina ili izazov”, nastala u koprodukciji SARTR-a sa Udruženjem Kontakt, koja je rađena po tekstu i dramaturgiji Zoe Ibrahimović te u režiji Alena Šimića.

Ovo je predstava koja govori o tome da muškarci ne plaču naglas, a o najdubljim tajnama, traumama odrastanja i izazovima življenja u najosjetljivijoj starosnoj dobi – adolescenciji, najčešće se ne govori. U društvu natopljenom transgeneracijskom traumom, maturirala je generacija 2018-2022. Nakon proslave na vikendici okupiće se najbliži prijatelji, odlučiće igrati igru Istina ili izazov. Iz benigne postmaturalne zabave krenuće na vidjelo izlaziti fragmenti sjećanja na različita, uglavnom traumatična iskustva.

Producentice Maja Salkić, direktorica SARTR-a i Narcisa Cvitanović iz Udruženja Kontakt su okupile mlade profesionalce da projektom “Istina ili izazov” predstave svoj rad na pozorišnoj sceni i dale im priliku da progovore o sebi i onome što proživljavaju tokom odrastanja u našem društvu.

Producentica Kontakt-a Narcisa Cvitanović navela je na današnjoj konferenciji za medije da je “Istina ili izazov” još jedan projekat produkcije Kontakt koji tematizira aktuelne probleme našeg društva.

– Ovaj put usmjerili smo pažnju na izazove, probleme i potrebe mladih. Posebno nam je bilo važno da angažujemo mlade profesionalce i damo im priliku da se bave svojim poslom i da doprinesemo, koliko je u našoj moći, da stopa od 51 posto mladih ljudi koji su zainteresovani za odlazak iz ove države bude što niža – navela je Cvitanović.

Direktorica SARTR-a Maja Salkić smatra da je ova predstava dokaz otvorenosti SARTR-a prema mladima.

– Mi vjerujemo da nova generacija umjetnika donosi nove, drugačije vrijednosti. Dajući im šansu profesionalnog okruženja širimo naše mogućnosti i stvaramo bolji pozorišni svijet – poručila je Salkić.

Autorica Zoe Ibrahimović je kazala da joj je bilo važno da govori o mladima i njihovim iskustvima.

– Čitala sam puno studija o tijelu i kako se trauma zadržava u tijelu, prenosi se s generacije na generaciju. Zanimalo me šta u jednom društvu u kojem se ne govori o tome, možda se i ne zna, kako te stvari utiču na nas. Pogotovu u društvu koje je dosta patrijarhalno i često ne dopušta pogotovu muškarcima da se nose sa svojom traumom – mišljenja je Ibrahimović.

Reditelj Alen Šimić istaknuo je da je bilo super raditi sa mladim glumcima iz svoje generacije te da mu je žao što je proces rada trajao kratko.

Glumica Sara Seksan smatra da se o generacijskoj traumi treba pričati isključivo iz generacijske perspektive zato što se tako najbolje i razumije.

– Mi sami sebe trebamo prepoznavati i liječiti sopstvene traume jedni sa drugima. Mislim da je najvažnije da se o tome priča iz generacijske prespektive – podvukla je Seksan.

Ona je navela da je ovo predstava koja bi mogla otvoriti oči generaciji njihovih roditelja, ali i pomoći drugim mladim osobama da shvate da nisu sami.

U predstavi glume Sara Seksan, Merjem Šiljak, Faruk Hajdarević i Kerim Čutuna. Kostimografiju potpisuje Ella Bratić, a scenografiju Marina Paštar.

Fena

tačno.net
Autor/ica 21.6.2023. u 16:47