Na 75. godišnjicu UN-a izloženo „Srebreničko kolo“ bh. umjetnika Safeta Begića

Sanela Gojak
Autor/ica 8.10.2020. u 12:14

Na 75. godišnjicu UN-a izloženo „Srebreničko kolo“ bh. umjetnika Safeta Begića

Safet Begić na samostalnoj izložbi u Sarajevu

U sklopu obilježavanja 75 godina Ujedinjenih naroda (UN) 21. septembra ove godine održana je online izložba „Global Conversation 2020“ na kojoj je predstavljen rad bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta Begića „Srebreničko kolo.“

Kustos izložbe Gillead Gaari je u selekciju umjetničkih djela na teme: ljudska prava, policijska brutalnost, siromaštvo, klimatske promjene i sl. uvrstio i rad umjetnika iz Bosne i Hercegovine Safeta Begića koji kaže da ne treba posebno spominjati da je izuzetna čast učestvovati na jednoj ovakvoj izložbi.

„Jedino što mi predstavlja veće zadovoljstvo je to što je izložena slika „Kolo Srebreničko“, između ostalog, i  nastala zbog neprihvatanja priče o nevinosti UN-a i Međunarodne zajednice o genocidu u Srebrenici,“ kaže bh. umjetnik Begić.

Foto: Safet Begić

Begić je mišljenja da UN nije zainteresovan za samokritičnost posebno za sopstveni rođendan, ali angažovali su kustosa izložbe „Global Conversation 2020“ a on je taj koji je izabrao najbolje radove za postavku izložbe.

Zbog situacije s covid virusom, izložba je umjesto galerije u zgradi UN-a u New Yorku, upriličena online kao i većina događaja „nove normalnosti“ u kojoj živimo od marta mjeseca.

Begićevo „Srebreničko kolo,“ je bilo među 99 prikazanih radova autora iz cijelog svijeta koju je otvorio specijalni savjetnik Generalnog sekretara UN-a Fabrizio Hochschild Drummond.

Igranje kola je prisutno još od srednjeg vijeka ne samo u našim krajevima, već i kulturama širom svijeta.

Djelo umjetnika Safeta Begića „Srebreničko kolo“ polazi od stare bosanske izreke koja kaže da saveznici „igraju u istom kolu.“ Njegov ciklus ilustruje metaforičko “Kolo” u kojem plešu vojnici Vojske RS-a i UN-a koji su međusobno zamijenili odjeću tako da se teško razaznaje ko je ko.

Foto: Safet Begić

Razmjena odjeće je inspirisana fotografijama na kojima su vojnici UN-a i Vojske RS-a na zajedničkim pijankama i druženjima prije genocida, često mijenjali kape. To se vidi na drugom radu ovog angažiranog umjetnika, također iz ciklusa „Kolo“ na kome je naslikao dva vojnika, odnosno dvije pijanice u kolu, prikazavši ritual užasa u njihovim očima.

Vijeće UN-a je 1993. godine Srebrenicu proglasilo zaštićenom zonom UN-a.

11. jula 1995. godine, holandski bataljon mirovnih snaga UN-a koji je primio u svoju bazu u Potočarima stotine srebreničkih izbjeglica, prepustio je Srebreničane na milost i nemilost snagama Vojske Republike Srpske (VRS) pod komandom Ratka Mladića, koje su zauzele Srebrenicu.

Jedna u nizu sumnjivih odluka tada je bila da se svi muškarci predaju u ruke zločincima nakon što su došli ispred UN baze tražiti zaštitu, čak i onih koji su radili u bazi UN-a istjerani su u smrt. A sve do tog trenutka im je obećavana sigurnost.

General UN-a Holanđanin Thomas Karremans (koga vidimo na snimljenom video materijalima iz jula 1995. godine) nazdravlja, ljubi se i razmjenjuje poklone sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem. Nakon toga vojnici UN-a odlaze u Zagreb gdje organizuju slavlje i igraju kolo!

Kolo predstavlja cikličnost ponavljanja historije, u ovom slučaju ponavljanje istoga zla u svom najgorem obliku – genocidu.

Osim Ratka Mladića i VRS-a, i država Holandija je odlukom Suda u Haagu proglašena 10% krivom za genocid – a šta znači biti kriv za 10 % nečijeg života? – pita se umjetnik Safet Begić čije djelo „Srebreničko kolo,“ 25 godina nakon genocida u Srebrenici izloženo na dan Ujedinjenih nacija.

Izložbu „Global Conversation 2020“ možete vidjeti ovdje.

Safet Begić je rođen je 1984. godine u Sarajevu. Osim ove izložbe „Global Conversation 20020“, imao je samostalnu izložbu, izlagao je na mnogobrojnim grupnim izložbama, i umjetničkim kolonijama. Dobitnik je i međunarodne nagrade „Mali format“ u Novom Sadu 2014. godine.

Foto: Safet Begić

Sanela Gojak
Autor/ica 8.10.2020. u 12:14